Kiderült a kamu: Antall József sosem nevezte Orbánt az utódjának

Antall József nem nevezte utódjának Orbán Viktort a halálos ágyán. Az első szabad választásokat megnyerő MDF vezette kormány feje azonban beszélt a Fidesz első emberével – ahogyan az akkor legnagyobb rivális SZDSZ elnökével, Tölgyessy Péterrel is.

A legenda azonban él arról, hogy a konzervatív Antall József meglátta a jövő vezető politikusát az akkor radikálisan liberális, az állam és az egyház maximális szétválasztását támogató Fidesz vezetőjében.

Antall József azonban a felkeresett politikusoknak csak annyit üzent, hogy vigyázzanak pártjaikra, és tartsák meg a Nyugat-barát orientációt – idézte fel a Blikknek Jeszenszky Géza.

Az Antall-kormány külügyminisztere, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete, a második és harmadik Orbán-kormány norvégiai és izlandi nagykövete szerint Orbán jól kezelte a körülötte lengő legendát.

„Orbán Viktor nagyon ügyesen, nem azt mondom, hogy táplálja ezt a legendát, de soha nem cáfolta” – mondta a most 79 éves Jeszenszky, aki elmondása szerint azért szólal meg néha, mert veszélyben látja azt a nyugati orientációjú politikát, amelyet Antall valóban örökül hagyott az utána következő politikusoknak.

A nyilatkozat Orbánról – aki köré az a legenda is felépült, hogy 1989-ben Nagy Imre újratemetésének beszédében elsőként kezdeményezte a szovjet haderő kivonását, noha arról már korábban megállapodás született a szovjet vezetés és a Németh Miklós vezette kormány között – nem teljesen új. Antall József idősebbik fia, az apja kormányfősége idején titkos tanácsosként is működő György – akinek fivére az Antall József Tudásközpont vezetőjeként jelentős közpénzeket utazott el a Direkt36 anyaga szerint – már tavaly elmondta a Válasz Online-nak adott interjújában, hogy apja nem nevezte politikai örökösének Orbánt.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....