Nemzetközi botrány: Már Hollandiában is nyomoznak a pécsi buszok ügyében - fideszes nagykutyákat is beidéztek


A magyar bíróság bekérte az iratokat a holland vizsgálatról, kiderül, megáll-e a vádlottak védekezése a pécsi Volvo busz-vásárlás ügyében.



Már Hollandiában is nyomoznak abban a bűnügyben, amely miatt jelenleg két korábbi pécsi cégvezető ül a Kaposvári Törvényszéken a vádlottak padján. Mint arról beszámoltunk, nagy értékre elkövetett csalással vádolják őket, mert a nyomozók szerint az eredeti árnál 600 millió forinttal vásárolták meg Pécs városának a használt buszflottát, ehhez pedig mindössze egy közvetítőt kellett közbeiktatniuk, hogy lenyeljék a pénzt.

A Volvo-gate néven elhíresült ügy két vádlottja ártatlannak vallja magát. Paiger István, a Tüke Busz volt vezérigazgatója fideszes nagykutyákra mutat, mondván, ő nem volt döntési helyzetben, amikor aláírta a városra nézve erősen hátrányos szerződést. Ezért védőügyvédje Bánki Erik, Csizi Péter és Páva Zsolt beidézését kérte.

A másik vádlott Csengő András, aki diplomata rendszámú autójában pénzzel kitömött bőrönddel végigszelte fél Európát, aztán egy holland bankban megbukott. Csengő, a Pécsi Sörgyár ex-vezérigazgatója és volt holland tiszteletbeli konzul a bíróságon védekezésül más utat választott. Védőügyvédje az eljárás megszüntetését indítványozza arra hivatkozva, hogy már Hollandiában is folyik eljárás védence ellen, márpedig ugyanazért a tettért senkit nem lehet kétszer büntetni. Különösen nem az Európai Unióban. A Kaposvári Törvényszéktől kapott tájékoztatás szerint azonban ez az érvelés csak félig-meddig igaz. Úgy tudják ugyanis, Hollandiában nem csalás, hanem pénzmosás gyanúja miatt folyik ellene eljárás, ráadásul ott még csak nyomoznak, miközben nálunk már bírósági tárgyalás van. Az erről szóló, most bekért holland hivatalos iratot várhatóan jövő héten kapja meg a Kaposvári Törvényszék, amit majd a novemberi tárgyaláson ismertet dr. Vadócz Attila bíró.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....