Az év botránya: Megfenyegették a K&H tulajdonosait, amiért felléptek az ellenzéki politikus mellett...

Lemondott a belga KBC Groupnál betöltött igazgatósági tagságáról Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, miután a bank tulajdonosai fenyegető üzeneteket kaptak - írta meg elsőként szombat délután a hvg.hu.

A fenyegetés azt követően érkezett, hogy október 10-én Király felszólalt egy Márki-Zay Péter mellett szervezett nagygyűlésen, az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A közgazdász szerint egyértelmű, hogy a kormány üzent a KBC tulajdonosainak.

A 444 információi szerint a pénzügypolitika egyik vezetője személyesen fáradt el a KH vezetéséhez, hogy jelezze: a kormány nagyon nem nézi jó szemmel, hogy politikailag aktív emberek ülnek egy független bank független igazgatóságában.

Király Júlia, aki a rendszerváltást követő években a Fidesz gazdaságpolitikai tanácsadója volt, és több kereskedelmi bank vezetésében is dolgozott, 2007-ben lett az MNB alelnöke. 2013-ban, Matolcsy György érkezését követően nem sokkal távozott - ezután fogadta el a felkérést, és lett a K&H bank belga tulajdonosának, a brüsszeli KBC Group igazgatóságának tagja.

Király a 444-nek azt mondta, hogy a mostani lépés a kormány részéről nem volt előzmény nélküli. Már közvetlenül kinevezését követően megpróbáltak utánanyúlni:


"A belga bankfelügyeletnek jelezte a jegybank akkori alelnöke, hogy a személyemben politikailag jól beazonosítható személy lett tagja a KBC vezetésének, onnét jutott el az üzenet hozzám. Másodjára - ez nagyjából négy éve történt - már közvetlenül a KBC-nek üzentek. Akkoriban én gyakran írtam és nyilatkoztam a kormány monetáris politikájáról, és ez nem tetszett a hatalomnak, amit jeleztek is a bank felé."

Király hangsúlyozta: mindig kerülte azt, hogy ha politikai véleményt nyilvánít, KBC-s tisztsége előtérbe kerüljön, és ezzel tisztában voltak a bank vezetői is. Soha nem a bank nevében, hanem mindig mint civil nyilatkozott.

"Úgy éreztem, amikor elvállaltam a fellépést Márki-Zay Péter mellett, hogy ez ugyan minden formális szabály szerint összeegyeztethető tisztségemmel, ebben az országban már ez sem biztos. Ezért jeleztem a KBC-nek: fellépek a rendezvényen. A helyzet azonban az, hogy Magyarországon ma nem lehet civilnek lenni. Barátok vannak és ellenségek. A mostani kiélezett politikai helyzetben a bank úgy érezte, hogy ezt a kockázatot már nem kell bevállalnia."

Hogy maga a fenyegetés kitől, kinek és milyen formában érkezett, arról Király nem akart beszélni.

A brüsszeli székhelyű KBC Group nem csak Belgium egyik legnagyobb vállalata, de az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító pénzügyi szolgáltató egész Európában.

A KBC 100 százalékos tulajdonosa a Magyarországon működő K&H Banknak, ami jelenlegi formájában 2001 óta működik, akkor olvasztotta össze a hitelbankot és a holland ABN Amro magyarországi érdekeltségét a belga vállalat.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....