Kirobbant a botrány: keményen visszaszóltak Kövér Lászlónak - képzetlen jogász......

A volt igazságügyi miniszter szerint a házelnök büntetőjogilag helytelen álláspontot képvisel.

“Az a kisebbik baj, hogy egy jogi végzettségű ember – aki nem büntetőjoggal foglalkozik – egy büntetőjogilag helytelen álláspontot képvisel. Az már nagyobb baj, ha ez a büntetőjogilag képzetlen jogász az ország egyik közjogi méltósága. A legnagyobb probléma, hogy ezt egy választási időszakban címzi politikai riválisainak”

– mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

A Medgyessy-kormány egykori igazságügy-minisztere Kövér László szavaira reagált a rádióban. A házelnök ugyanis kedden az Inforádióban azt mondta, átlépték a büntetőjog határát azon nyilatkozatok, amelyek szerint az Alaptörvény feles többséggel is megváltoztatható.

“Ha nekem van igazam, akkor holnap büntetőeljárást kellene indítani azokkal szemben, akik az alkotmányos rend felforgatására uszítanak”

– fogalmazott Kövér.

Bárándy szerint az is előfordulhat, hogy a házelnök kijelentése után már készíthetik elő ennek jogi feltételeit, azonban ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, tényleg fel kéne rúgni az alkotmányos rendet.

“Törvényi rendelkezés nélkül nem lehet bűncselekmény miatt valakit felelősségre vonni”

– mondta az egykori miniszter, hozzátéve, az állam elleni bűncselekmények közt vannak olyanok, amelyek az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását büntetik, de ezek esetében kivétel nélkül erőszakos magatartásról, vagy erőszakkal való fenyegetésről van szó.

Bárándy szerint viszont arról elmélkedni, hogy választásokat követően, kormányváltás esetén az alkotmányt helyettesítő Alaptörvényben lévő hibák, és hiányosságok korrigálására milyen lehetőségek vannak,

nem erőszakos, és nem erőszakkal fenyegető cselekmény.

“A lényeg az, hogy egy közjogi méltóság – akinek az a dolga, hogy parlamenti elnökként annak alkotmányos működését óvja – bedob egy büntetőjogi fenyegetést a politikai ellenfeleivel szemben”

– foglalta össze Bárándy.

(Klubrádió nyomán)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....