Káslernek ez nem sikerült: Három évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak...

Hatalmas győzelemként könyvelte el a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy a minap a Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma kimondta elsőfokon: nem dolgoztathatják ingyen tankerületek és más munkáltatók a pedagógusokat.

A szakszervezet szerint az óvodáktól az általános iskolákon és a szakképző intézményeken át a középiskolákig mindenhol általános és bevett gyakorlat, hogy a távollévő pedagógusok helyettesítését, de akár még az általános pedagógushiányt is jogellenes ingyenmunkával oldják meg a munkáltatók.

A PDSZ jogi képviseletében több pedagógus egyebek mellett azért perelte be a munkáltatóját, hogy kérelmezze: fizessen a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért, valamint az úgynevezett „H” betűs órákért, amelyek az eseti helyettesítésre történő „rendelkezésre állást” jelentik – azaz azt az időszakot, amikor jelen kell lenni, és várni, hogy beosztják-e őket helyettesíteni, vagy, ha van feladat, akkor konkrétan helyettesíteni.

Álláspontjuk szerint

amennyiben ezekben az órákban a pedagógus nem végez munkát, úgy az ügyeletnek minősül, és ezért 40%-os bérpótlékkal tartozik a munkáltató;
ha konkrét munkavégzésre kerül sor, azaz beküldik a pedagógust helyettesíteni, úgy a helyettesítésre járó illetményen felül a munka törvénykönyve szerinti 50%-os bérpótlék jár neki (tehát összesen az óradíj 150%-a);
a négy napon belül elrendelt helyettesítés pedig munkaidő-beosztáson túli, rendkívüli munkaidőnek minősül, amelyért szintén jár az illetmény fölött az 50%-os bérpótlék.

Mint a szakszervezet beszámolójából kiderül, mindezeknek helyt is adott a bíróság, sőt: nem csak a PDSZ és az általa képviselt pedagógusok győztek, hanem olyan precedensértékű ítélet született, amely minden pedagógusra, illetve munkáltatóra vonatkozik, és a ki nem fizetett ügyeleti és rendkívüli munkavégzésért járó pótlékokat pedig három évre visszamenőleg ki kell fizetnie az államnak.

„Ezek óriási összegek: sok-sok száz, vagy akár ezermilliárdos tétel is, amivel megrövidítettek bennünket”

– írja a PDSZ.

A szakszervezet fel fogja szólítani az összes munkáltatót a ki nem fizetett többletmunkák ellenértékének kifizetésére, ugyanakkor az érdekvédők szerint naivitás lenne azt gondolni, hogy szándékoznának automatikusan kifizetni ezeket a pénzeket.

„Akkor sem, ha bírósági ítélet szól arról, hogy mindez jár nekünk”

– írják.

A PDSZ szerint most az a legfontosabb, hogy minél több pedagógus követelje egyszerre a nekik jogosan járó pénzt, ha másként nem megy, akár csoportos perek útján is, amelyekben a szakszervezet képviseli tagjait.

Mint arról beszámoltunk, a pedagógus-szakszervezetek október elején egyesült erővel kezdtek sztrájktárgyalásba, melynek az első fordulója az érdekvédők szerint a kormány slendriánsága miatt fulladt kudarcba. A PDSZ azt ígéri, be fogja vinni ezt az ügyet is a tárgyalóterembe, és fel fogja szólítani a kormányt, hogy haladéktalanul teremtse meg a szükséges forrásokat az ingyenmunka visszamenőleges kifizetésére.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....