Totális háború jön az unióval? - hiába a pávatánc és az ígérgetés, nemet mondtak a magyar pénzekre

Az Európai Bizottság szerdai ülésén arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kormány által a jogállamiság ügyében tett lépések nem elégségesek, és ezért 7,5 milliárd eurónak megfelelő uniós támogatás befagyasztását fogják javasolni.

A 7,5 milliárd euró értékű uniós források ügye már hónapok óta húzódik, a magyar fél számos ígéretet és engedményt tett ezekért a pénzekért. Az utóbbi időben arról szóltak a hírek, hogy Magyarország várhatóan hozzájut végül a forrásokhoz, és még az év eleje előtt, decemberben megszülethet erről a végső döntés.

Ehhez képest egy nagy fordulatot jelent, hogy az Európai Bizottság szerdán arra a következtetésre jutott, hogy a magyar lépések mégsem elegendők ahhoz, hogy eloszlassák a jogállamisági aggályokat. A Politico szerint

a bizottság egyértelműen azt javasolta, hogy az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanács ne oldja fel a forrásokat.


De mi bajuk van?

Az Európai Bizottság elsősorban az újonnan felállított korrupcióellenes szerv, az Integritás Hatóság működésével kapcsolatban tette szóvá aggályait. A Politico szerint azt kérdőjelezték meg, hogy az új szerv tényleg független-e, illetve van-e valódi befolyása. Ezenkívül pedig több más korrupcióellenes lépés gyakorlati megvalósítását is elégtelennek ítélték.

Az Európai Tanács december 19-én ül össze, hogy erről és más kérdésekről egyeztessen. A tanács dönthet úgy, hogy elfogadja a bizottság értékelését (és akkor továbbra is zárolva maradnak az uniós pénzek), és úgy is, hogy mégis feloldja a forrásokat.

Totális háború jön az unióval?

Nagy kérdés, hogy a magyar kormány mit reagál erre a helyzetre. A következő hetekben, hónapokban ugyanis számos kérdésben keresztbe tehetnek az Európai Bizottságnak, 

többek közt az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatás ügyében, 

illetve az sem elképzelhetetlen, hogy a források megvonására válaszolva ismét belengetik az újabb uniós döntések – például az új oroszellenes szankciók vagy a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadó intézkedésének – megvétózását. Ha így tesznek, akkor nagyon elmérgesedhet a magyar kormány viszonya az unióval.
Egy jó hír azért van 

A 7,5 milliárd eurónyi támogatás mellett Magyarország még az EU koronavírus-helyreállítási alapjából sem jutott hozzá a neki járó 5,8 milliárd euróhoz. Az Európai Bizottság a szerdai ülésen ezzel összefüggésben jóváhagyta Magyarország helyreállítási tervét,

ami előrelépést jelent ebben az ügyben.

A pénzek érkezésére viszont még várni kell, mivel – mint nemrég megírtuk – az Európai Bizottság leszögezte: uniós pénz csak az igazságszolgáltatással összefüggő vállalások teljesítését követően, 2023 márciusa után érkezhet Magyarországra. Ezzel arra az átfogó, sok mindenre kiterjedő bírósági reformra utaltak, amelyre két hete tett ígéretet a magyar kormány.


Az Európai Bizottság szerdán hozott döntései a jövő héten válhatnak hivatalossá. Azt követően, december 7-én még az EU-tagállamok pénzügyminiszterei is egyeztetnek a 7,5 milliárd eurónyi forrás kérdéséről, mielőtt az Európai Tanács összeül.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen