Döbbenet amit Ramil Safarov Budapesten művelt, most mégis szabadon sétálgathat - diplomáciai botrány

Az áldozat családja nem kér kártérítést. Azt várnák, hogy Ramil Safarov töltse le Azerbajdzsánban a hazánkban kiszabott életfogytiglani büntetését.

Kedden hoz ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága az azeri „baltás gyilkos” Ramil Safarov ügyében – írta a hvg.hu. A portálnak az áldozat, a tizenhat éve Budapesten meggyilkolt örmény Gurgen Margarjan családját képviselő jogászprofesszor, Philiph Leach nyilatkozott.

Ramil Safarov 2004-ben brutális módon gyilkolta meg Gurgen Margarjant. Mindkét katonatiszt egy budapesti NATO-nyelvtanfolyamon vett részt és közös szobában aludtak. Az azeri férfit Budapesten életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 2012 augusztusában a magyar hatóságok átadták Azerbajdzsánnak, ahol őt ünnepelt hősként fogadták, kegyelemben részesítették, szabadon engedték.

"„Mindkét ország ellen erősek az érvek, bízom abban, hogy a bíróság Azerbajdzsánt és Magyarországot is elmarasztalja”"

– mondta a keddi ítélethirdetés előtt Philiph Leach.
A védő, aki a Ramil Safarov által ugyancsak megtámadott másik örmény katona, Hajk Makocsjan jogi képviselője is, leszögezte: Budapestnek megfelelő biztosítékokat kellett volna kérnie Bakutól arra, hogy Ramil Safarov valóban letölti a rá kirótt életfogytiglani börtönbüntetést. Az áldozatok családjai azért indított eljárást Azerbajdzsán és Magyarország ellen, mert szerintük a két ország megsértette Margarján élethez való jogát, az azeriek a Safarovnak nyújtott kegyelem révén, Magyarország pedig azzal, hogy úgy adta át Safarovot, hogy nem kért garanciát arra, hogy odakint betartják a magyar bíróság által kiszabott bünettés leülését.


Philip Leach, aki egyben a londoni Middlesex Egyetemen működő Európai Emberi Jogi Támogató Központ (EHRAC) igazgatója hangsúlyozta, az államoknak kötelességük megfelelő időben és függetlenül kivizsgálni a bűncselekményeket, valamint ítéletet hozni az ügyekben és szavatolni, hogy az elkövetők letöltik büntetésüket.

A jogászprofesszor egyben emlékeztetett arra is:
"„2012 végén Szabó Máté, aki akkor az állampolgári jogok országgyűlési biztosa volt, kimondta, hogy a magyar kormány hibázott Ramil Safarov kiadásakor.”"
Szerinte ugyanis a magyar kormánynak tisztában kellett lennie azzal, hogy az azeriek szemében az elítélt úgynevezett "hazafias tettet" követett el, amikor Budapesten "brutálisan meggyilkolta védtelen örmény NATO-szemináriumi társát". Az azeriek és az örmények között a karabahi válság miatt romlott meg végletesen a korábban sem jó viszony, a „baltás gyilkos” ügyének magyar kezelése nemzetközi diplomáciai botrányt okozott.

Leach szerint a teljes igazságszolgáltatás az lenne, ha az emberi jogok bírósága utasítaná Azerbajdzsánt arra, hogy a nemzeti hősént kezelt Safarovval letöltesse a Magyarországon kiszabott életfogytiglani büntetést. „A testületnek erre is lenne joga, ám eddig még egyszer sem hozott ilyen döntést” – magyarázta az EHRAC igazgatója, majd azt is hozzátette, hogy az érintett örmény polgárok – a meggyilkolt tiszt családtagjai, valamint a támadást túlélt katona – már közölték, nem tartanak igényt anyagi természetű kártérítésre.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....