Kína is beleszólhatna abba, mi legyen nyilvános Magyarországon - szokatlan javaslat

Szokatlan javaslat kerül 220- ban a Ház elé.

„A Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve” dönthet a külgazdasági és külügyminiszter a Budapest–Belgrád-vasútvonal iratainak nyilvánosságáról.

Ezt javasolja az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a jövő keddi szavazás előtt.

Mint a hvg.hu beszámolt róla, a beruházásról szóló törvényjavaslat szerint a szerződések és egyéb iratok „megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti”, ezért azok tíz évig titkosak. A következő mondat azonban ezt némileg enyhíti: az említett adatok „megismerése iránti igény teljesíthetőségéről – Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve – a külgazdasági ügyekért felelős miniszter dönt”.

Ezt a mondatot egészíti ki a fideszes Hende Csaba vezette főbizottság – saját kezdeményezésként, nem az illetékes gazdasági bizottság javaslatára – a bevezetőben idézett résszel. Ez a magyar jogban szokatlan kitétel azt jelenti, hogy Pekingben mondhatnák meg, mi kerüljön nyilvánosságra Budapesten. Ugyan a külügyminiszter dönthet a beszerzett kínai állásponttal ellentétesen, de ha egy ilyen félmondatot beillesztenek egy törvényszövegbe, akkor valószínű, hogy nem ez fog történni.

A kép illusztráció forrás: google



Kép illusztráció: forrás: google





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen