Óriási botrány: Összeférhetetlenséget állapítottak meg a miniszter vagyonnyilatkozatában

Kiderült, hogy a miniszter egy pénzügyi magáncég felügyelőbizottságának elnöke.

Beruházási hitelekkel foglalkozó magáncégben tölt be a kormányzati tisztségével összeférhetetlen pozíciót Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési tárca vezetője — írja a K-Monitor.

A korrupcióellenes szervezet emlékeztet: a Fidesz megváltoztatta a vezető politikusok vagyonnyilatkozataira vonatkozó szabályokat,

a képviselőknek, kormánytagoknak és állami vezetőknek a vagyonukról már nem kell számot adniuk,

csak bizonyos érdekeltségeiket és az abból származó jövedelmet kell feltüntetniük.

Az új típusú nyilatkozatból is kiderült azonban, hogy

Nagy Márton felügyelőbizottsági elnöki tisztséget tölt be a New Deal Finance Zrt-ben,

ami két magánszemély tulajdonában áll, vállalati hitelezéssel és faktoringgal foglalkozik. A cég részt vesz az állami Magyar Fejlesztési Bank Gazdaság Újjáépítési Hitel Programjában, és a mikrovállalkozásoknak beruházási hitelt biztosító Széchenyi Mikrohitel Go! közvetítője.

A K-Monitor megjegyzi: Nagy Márton miniszterként felelős a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért, illetve a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért. Ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a New Deal Finance Zrt-ben betöltött felügyelőbizottsági tisztsége nem összeférhetetlen. A korrupcióellenes szervezet azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy

a kormányzati igazgatásról szóló törvény külön nevesíti az összeférhetetlen jogviszonyok közt a felügyelőbizottsági tagságot.






A K-Monitor az Országgyűlés Mentelmi bizottságától vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását kéri, levélben fordultak a bizottság fideszes elnökéhez, Hargitai Jánoshoz. Azonban, mint írják, a független ellenőrzésre vonatkozó évtizedes civil követeléssel ellentétben ezúttal is a laikus képviselőkből álló parlamenti bizottság folytathatja le a vagyonnyilatkozati eljárást, amiről a nyilvánosság számára nem ad érdemi tájékoztatást.

(k.blog.hu / rtl.hu)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....