Kövér László bepánikolt: retteg, hogy a Nyugat miatt nem lehet majd ...

Rágja a körmét.

Beszámoltunk Kövér László Szentkirályon elmondott beszédének első részletéről. Az MTI nyilvánosságra hozta a házelnök teljes felszólalásának második részét is, amelyről alább beszámolunk.

Kövér szerint a világjárványokkal, egy újabb világháború veszélyével és egy világgazdasági válság bajaival terhelt mindennapokban különösen fontos a “ne féljetek!” krisztusi üzenet, hiszen

bárhol éljenek az emberek a nagyvilágban, napjainkban alapos okuk van az aggodalomra.

Az Országgyűlés elnöke szerint “a mai léleksorvasztó időkben, amikor a nyugati világban az embereket el akarják idegeníteni istenüktől, hazájuktól, családjuktól, amikor az embert olyan meghasonulásba akarják kergetni, hogy

a végén már azt sem tudja magáról, hogy fiú-e vagy lány,

hogy ne tudjon többé különbséget tenni az igaz és a hamis, a jó és a rossz között, ilyen időkben különösen fontos Szent István király öröksége“.

Európa minden államára és minden államalkotó nemzetére

“kemény politikai és gazdasági önvédelmi küzdelem vár“

— jegyezte meg. Kövér László szerint a tét, hogy “a kevesek magánérdekén alapuló, jellemzően Európán kívüli, globális magánhatalmak önkénye vagy a sokak közérdekét képviselő európai nemzetállamok demokratikus együttműködése fogja-e irányítani az európai emberek életét a 21. században“.

Azt mondta, ebben a küzdelemben “a magyarok meg fogják őrizni a legfőbb szabadságukat, vagyis megőrzik a nemzetét szolgáló és oltalmazó, önrendelkező magyar államot“. Emlékeztetett arra, hogy “háború tombol a szomszédban“, százhoz közelít a harcoknak áldozatul esett kárpátaljai magyar honfitársak száma.

Úgy fogalmazott, Európa újra találkozik “az elfeledett hadikarácsonyok nyomorával, a kétségbeeséssel és az egzisztenciális kiszolgáltatottság szörnyű érzésével“. Felforrósodott a Balkán, nincs béke sem Észak-Afrikában, sem a Közel-Keleten, és a Távol-Keletről is aggasztó hírek érkeznek.

“Nem lehetnek kétségeink: nehéz idők következnek“

— tette hozzá.

Az ezeréves úton végigtekintve látható, hogy Szent István örökségével felvértezve “meg tudtunk maradni a szálfaroppantó időben is” — mondta a házelnök. Az ellenzéki politikusokat előszeretettel büntetgető Kövér kiemelte, ilyen időkben különösen fontosak az országalapítónak “a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz” intelme.

Szabó Gellért (VJG), Szentkirály polgármestere elmondta: a jubileumi találkozó mottójául Berzsenyi Dániel “Nem sokaság, hanem Lélek” gondolatát választották. A szentmisén és az istentiszteleten is arról a lélekről volt szó, amely egybekovácsolja és egyben tartja a magyarokat. “Arról a lélekről, amely Szent István királyt is vezette” — tette hozzá.

Felidézte, a település két templomát 1901 decemberében és 1902 júniusában szentelték fel. A község lakói a 120 éves épületek mellett nyáron egy másik évfordulóról is megemlékeznek: Szentkirály-puszta 1952. január 1-jén vált közigazgatásilag önállóvá, Lászlófalva néven. A község eredeti, ősi nevét, Szentkirályt harmincöt éve, 1987. augusztus 20-a óta viseli.

Az ünnepség vasárnapi programjai a katolikus templomban ünnepi szentmisével, majd a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődtek. A találkozó végén a Szent Király Szövetség tagtelepüléseinek képviselői emlékszalagot tűztek Szentkirály község zászlajára, majd koszorúkat helyeztek el a Szent István-szobornál.

A főként a szentkirály elnevezést tartalmazó települések1996-ban Csíkszentkirályon találkoztak először. Rá egy évre, 1997. augusztus 15-én, Szent István fejedelemmé választásának 1000 évfordulója alkalmából Magyarországon írták alá azt a megállapodást, hogy megalakítják a Szent Király Szövetséget.

A Szent Király Szövetség magyarországi tagtelepülései: Bakonyszentkirály, Kerkaszentkirály, Királyszentistván, Porrogszentkirály, Rinyaszentkirály, Szabadszentkirály, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szentkirály, Szentkirályszabadja, Szombathely-Szentkirály. Erdélyből Csíkszentkirály, Kalotaszentkirály, Marosszentkirály, Sepsiszentkirály, Székelyszentistván, Székelyszentkirály, Felvidékről pedig Királyfiakarcsa, Sajókirályi, Sajószentkirály és Vágkirályfa tagja a szövetségnek.

(MTI korrigálva)





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Kiderült ki lesz Budapest főispánja