Orbán meghátrál: Akkora volt a tiltakozás, hogy mégsem emelik a politikusok fizetését

Lengyelországban.

Leállította a lengyel politikusoknak ígért fizetésemeléseket Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

A pénzügyminisztérium eredetileg Andrzej Duda elnöknek bruttó 2 ezer zloty (170 ezer forint), a miniszterelnöknek és a miniszterelnök-helyetteseknek pedig 1600 zloty (136 ezer forint) emelést helyezett kilátásba.

Emellett ezer zloty emelést (85 ezer forint) szántak a parlamenti képviselők és szenátorok számára. Ez közelében sincs a magyar emeléseknek, ahol Orbán Viktor fizetése most nőtt

1,5 millió forintról 3,5 millió forintra, a miniszterek 650 ezer forintos emelést kaptak, 16 államtitkárnak pedig 50%-os béremelés jutott.

Néhány nappal ezelőtt derült fény a tervezett emelésre, ami azonnali felháborodást keltett. Donald Tusk, az ellenzéki Polgári Platform vezetője úgy fogalmazott:

„Vannak, akik azt állítják, hogy a PiS-kormány lop, de osztogat is. Mindannyian tudjuk, hogyan lop. Látjuk, hogyan osztogat az embereknek”

Tusk rámutatott, hogy Jarosław Kaczyński csapata fizetésemeléseket akar egy olyan időszakban, amikor a lengyelek a magas árakkal, a nagy inflációval küzdenek. A politikus 152 zlotyt (13 ezer forint) is letett az asztalra, mondván, ennyivel emelték a tanárok bérét.

A nagy felháborodást követően Mateusz Morawiecki miniszterelnök kezdetben némiképp elhatárolódott a tervezett politikusi béremeléstől. Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön hasonlóképpen azt közölte: a költségvetési törvény „jelenleg a tervezési szakaszban van, folyik a munka”, az emelésről feltételezte, hogy nem lesz.

Ezután Jaroslaw Kaczynski már egészen egyértelműen fogalmazott.

„Határozottan ellenzem a politikusok fizetésemelését”

– hangzott a PiS elnökének közleménye.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen