Matolcsy György: semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak




Sokan háborodtak fel, miután Matolcsy György leírta, semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak. Az MNB most egy közleményben kérte ki magának a „pártpolitikai nyomásgyakorlást”.



A béremelésekre és a költségvetési hiány csökkentésére ment el a magánnyugdíjpénztári tagok több ezer milliárd forintja – magyarázta az MNB. A jegybank az után adott ki közleményt, hogy körbefutott a magyar sajtón a hír: Matolcsy György megüzente, hiába van egy 2826 milliárd forintos tétel az egyik jelentésükben, valójában semmivel nem tartozik az állam a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak.



Az MNB-nél arról is írtak: a magánnyugdíjpénztári rendszer államosításával a nyugdíjrendszer bevételei a 2030-as évek közepéig fedezhetik a kiadásokat. Más kérdés, hogy a pénztárak nélkül nem lett volna szükség arra, hogy mindent az állam fizessen, míg most a magyar rendszerben szinte a teljes nyugdíjfizetés az államra hárul. Ráadásul az elvont 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyont a kormány nem is hagyta meg a nyugdíjrendszerben, hanem az államadósság csökkentésére költötte.



A jegybanki közleményben azt is hozzátették: „az MNB továbbra is visszautasít minden pártpolitikai nyomásgyakorlást, egyúttal felszólítja a politikai erőket, hogy tartózkodjanak a közvélemény félrevezető tájékoztatásától”.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen

Robbant a hír: Tanúként hallgatták ki Varga Juditot az ügyészségen