Hamarosan külföld is értesül a megalakult magyar embervadász őrségről - a rendőrség már nyomoz

„RENDKÍVÜLI: Fegyveres migránsok a magyar határon!” címmel tett közzé videót Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. Ebben bemutat egy mobilos felvételt, amin kerítésen átmászó emberek látszanak, az egyikük puskát tart a kezében. Toroczkai állítása szerint ez a videó a déli határon, Ásotthalomnál készült, ahol ő a polgármester.

Toroczkai először azzal vádolja a kormányt, hogy a rendőrök szándékosan csak később fogják el az illegális határátlépőket, és a kormány azért nem lép fel, mert rosszul mutatna a kampányban, ha kiderülne, hogy nem tudják megvédeni a határt.

Ezután azzal folytatja, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közben feljelentette az ásotthalmi mezőőrséget, ezért a rendőrök be is idézték két beosztottját. Toroczkai szerint az önkormányzat alkalmazásában álló mezőőröknek joguk van intézkedni a „migránsbűnözőkkel szemben, akik kárt okoznak az erdeinkben, kárt okoznak a tanyáinkba betörve, kárt okoznak már önmagában, amikor a határkerítést megrongálják”. Ezért, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe, kezdeményezné a TASZ feloszlatását és betiltását.



Mint a TASZ-tól megtudtuk, valójában nem feljelentést tettek, hanem a kormányhivatalt és a rendőrséget kérték, hogy vizsgálják ki, jogszerűen működik-e az ásotthalmi mezőőrség.

Egy ősszel közzétett, „TÁMADÁSOK UTÁN EMBERVADÁSZAT A HATÁRON” című videóban Toroczkaiék részletesen bemutatták, hogyan működik „bevetés közben” a mezőőrség. Látszik, hogy autóval, majd gyalog keresik az erdőben az illegális határátlépők nyomait éjszaka, felfegyverkezve, és az önkormányzat térfigyelő kamerarendszerét is használják erre a célra. Azt állítják, a mezőőrség évek óta végzi ezt a feladatot, több ezer embert fogtak már el.

Csakhogy a TASZ szerint a mezőőrök dolga a termőföldek, az ott levő gépek, épületek, termények védelme. „Ha tetten érnek valakit, amint épp rongálja vagy felgyújtja például a szalmatároló épületet, akkor joguk van kényszerintézkedésre. Megakadályozhatják a bűncselekményt, és értesíthetik a hatóságokat. De nincs semmilyen felhatalmazásuk arra, hogy szervezetten bűnüldözési, határvédelmi feladatokat lássanak el” - mondta Landgraf Erna, a TASZ munkatársa.

Szerinte az ásotthalmi mezőőrök nem azt vizsgálják, hogy az illegális határátlépők kárt okoznak-e, és nem is tettenérésről van szó, hanem aktívan keresik ezeket az embereket, és próbálják feltartóztatni, megfélemlíteni őket, amihez nincs joguk.

A rendőrség végül valóban feljelentésként értékelte a TASZ közérdekű bejelentését, és eljárást indított „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt. A TASZ azt a választ kapta a kormányhivataltól, hogy vizsgálni fogják a mezőőrség és az önkormányzat tevékenységét, de megvárják a rendőrség álláspontját is.







Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....