Orbán fiatalkoráról árult el új információkat egykori mentora - csalódás

Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez - nyilatkozta Orbán Viktorról oxfordi egyetemi mentora, a lengyel Zbigniew Pelczynski a Blikknek. A professzor rendkívül tehetséges diáknak tartotta Orbánt, végül mégis csalódott benne. A magyar politikus mindössze két hónapot tanult 1989-ben Oxfordban, mert hazatért az első országgyűlési választásokra.



Orbán Viktorról közismert, hogy mint fiatal ellenzéki politikus, az első szabad választásokat megelőzően az Oxfordi Egyetemen tanulhatott. Ezekről az évekről nagyon ritkán beszél a Fidesz vezetője, amikor viszont mégis megteszi, nagy jelentőséget tulajdonít az ott töltött időnek. "Egy kis faluból küzdöttem fel magam odáig, hogy jogot hallgathattam Oxfordban, és ellenzéki vezető, majd kormányfő lehettem" - írja Orbán a márciusban indított angol nyelvű honlapján.

Orbán Viktor 1989-ben jelentkezett a Soros Alapítványnál az oxfordi ösztöndíj-programra. A program kulcsfigurája a lengyel Zbigniew Pelczynski, a politikatudományok professzora volt, aki a nyolcvanas évek elején kitalálta és megszervezte lengyel és magyar diákok számára az oxfordi tanulás lehetőségét. Híres tanítványai közé tartozik Bill Clinton amerikai elnök és Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter is - olvasható a Blikk exkluzív cikkében.

A civil társadalom történetét akarta kutatni

A jogot végzett fiatal politikusnak levélben kellett jelentkeznie az ösztöndíjra, amit 1988 decemberében meg is tett. Ebben azt írta, hogy a civil társadalom újjászületésén keresztül vezethet az út a diktatúrából a demokráciába. "Nagyon gyümölcsöző lenne, ha néhány hónapot Oxfordban tölthetnék, hogy egy más nézőpontból tanulmányozhassam ezt a nagyon fontos kelet-közép-európai problémát" – áll a francia L’Express által három évvel ezelőtt megszerzett levélben.

A jelentkezés jó benyomást tett Pelczynskire, különösen, hogy Orbán az angliai civil társadalom történetét akarta kutatni Oxfordban, ez volt a lengyel professzor szakterülete is. Hátra volt még azonban egy budapesti felvételi elbeszélgetés, amelyen rajta kívül két magyar származású oxfordi professzor, Solymár László mérnök és Kürti Miklós fizikus vett részt. – Orbán interjúja remekül sikerült. Mindhárman rögtön meggyőződtünk róla, hogy egy rendkívül tehetséges ember – mondta a Blikknek a most 96 éves Pelczynski. Orbán 1989 szeptemberében 26 évesen érkezett Oxfordba.

Vezetőként emelkedett ki a magyar diáktársai közül

A professzor izgatottan várta, hogy tehetséges magyar tanítványával megkezdjék a közös munkát. Az első találkozásukon viszont némileg csalódnia kellett. – Amikor először leültünk egymással, Orbán közölte: ha Magyarországon időközben kiírják a választásokat, akkor ő hazautazik, itt hagyja az egyetemet. Ez decemberben aztán be is következett – mondta Pelczynski a magyar lapnak.

Orbán magabiztosságát alighanem növelte, hogy – Pelczynski emlékei szerint – összesen tizenöt magyar diák fordult meg abban az évben az Oxfordi Egyetemen. – Orbán csak úgy duzzadt az önbizalomtól. Természetes vezetőként emelkedett ki a többi 14 magyar diák közül – véli a professzor.

Vért izzadtam Locke és Hegel civil társadalomról szóló filozófiai írásait angol nyelven olvasva – számolt be röviden oxfordi tanulmányairól új honlapján a miniszterelnök. Szenvedésein csak történész professzora, az ékes magyarsággal beszélő skót Norman Stone tudott enyhíteni, mikor megnyugtatta: a téma nem könnyű, de fáradozásai értelmet fognak nyerni.

Ottléte alatt Orbán rendszeresen, minden második héten találkozott mentorával. Ilyenkor Pelczynski újabb és újabb témában íratott esszéket vele. – Az esszéi jók voltak, de nem briliánsak. ... Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez. Ez egy fontos rész volt számára a nagy egészhez – idézte a Blikk a professzort.

Orbán végül egy trimesztert végzett Oxfordban

Orbán végül egyetlen trimesztert, azaz a teljes tanév egyharmadát végezte el az angliai egyetemen; oxfordi pallérozódása így csupán két hónapot tett ki. Arra a kérdésre, hogy kapott-e Orbán valamiféle értékelést ottani tanulmányai végén, Pelczynski azt felelte: – Nem igazán, hiszen nem is igen volt mit értékelni.

Orbán lengyel mentora a Blikknek nyilatkozva nem rejtette véka alá, hogy utóbb mélyen csalódott az akkor még liberálisnak hitt politikus 2010 utáni illiberális fordulata miatt. Pelczynski a Fidesz 1998-as választási győzelme után Budapesten, majd 1999. márciusában, hazánk NATO-csatlakozási ünnepségén Brüsszelben találkozott utoljára Orbánnal.





Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....