OKJ-s vizsgák elcsalása több milliós kenőpénzért? Egy kormányhivatali osztályvezető és egy rendszergazda megoldotta



A rendszergazda néhány vizsgát titkosított a kamarák elől, hogy a kormányhivatal osztályvezetője maga jelölhessen ki vizsgáztatókat, de még az elcsalt vizsgákra felkészítő tanfolyamokért is jó pénzt kaptak.

Öt embert gyanúsítottak meg a nyomozó ügyészek, mert szabálytalan OKJ-vizsgáztatással több millió forint kenőpénzhez jutottak – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint a korábban egy megyei kormányhivatal osztályvezetőjeként dolgozó kormánytisztviselő és a felnőttképzések adatait tároló elektronikus rendszert létrehozó, majd kizárólagos rendszergazdaként üzemeltető informatikus átalakította a rendszer működését. Ez alapján az egyes OKJ-vizsgák a rendszer felhasználói felületén nem jelentek meg, egy titkos felületre kerültek, amelyet csak ők és a velük együttműködő személyek láthattak. Így a szakmai és gazdasági kamarák, amelyek rendes körülmények között kijelölhetnék a vizsgabiztosokat, nem értesültek ezekről a vizsgákról, így vizsgabiztosokat sem tudtak kijelölni.

A kormánytisztviselőnek így volt lehetősége, hogy saját maga jelöljön vizsgabizottsági tagokat, akiknél már elérte, hogy a vizsgázókat átengedjék. Ha ez nem lett volna elég, a feleségével együtt több céget is irányított, amelyek vizsgára felkészítő tanfolyamokat, valamint vizsgáztatást szerveztek. Ezek a társaságok több mint húsz vizsgázótól kaptak pénzt, 150 és 440 ezer forint közötti összegeket.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség öt embert hallgatott ki gyanúsítottként, közülük három őrizetét rendelték el, két gyanúsítottnak pedig a letartóztatását indítványozták.






Európa megtalálta Orbán Viktor gyengepontját? - megdöbbentő javaslattal álltak elő ellene

Amennyiben ez igazolódik, az Orbán-kormány ellen....