Felfüggesztettel megúszta a milliárdos támogatást elmutyizó szövetkezet egyetlen vádlottja

Közel négy év után ítélet született az Első Magyar Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet ügyében. A halmozottan hátrányos munkavállalók foglalkoztatását ígérő, 2,9 milliárd forint uniós támogatást elnyert projekt miatt végül csak egy embert ítéltek két év felfüggesztettre.

„A pénz eltűnt, a buliban sok Fideszhez közeli figura gazdagodhatott meg” – kommentálta a döntést Hadházy Ákos. A fideszes kapcsolatok feltárásában az Átlátszó is kivette a részét anno.

„Itt tartunk: EGYMILLIÁRD FORINT ELCSALÁSA 2 ÉV FELFÜGGESZTETTET ÉR EGY FRISS ÍTÉLET SZERINT ” – számolt be Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

Az ESZOSZ-botrány (Első Magyar Környezettudatos Szociális Szövetkezet) hét évvel ezelőtt, 2015-ben robbant ki. Akkor derült ki, hogy a 2,9 milliárd forint uniós támogatást elnyert szövetkezet kezdetektől csak papíron foglalkoztatta a halmozottan hátrányos helyzetű, korábban tartósan munkanélküli embereket. Fizetést eleinte kaptak, gyorstalpaló tanfolyamokat is végeztek, munka viszont nem volt, később pedig már pénz sem. Több mint ezer ember maradt hoppon. Mivel azonban állományban voltak, munkanélküli segélyt sem kaphattak a dolgozók. Az eredeti terv az volt, hogy az állami tulajdonú erdőket tisztíttatnak ki velük, és a zöldhulladékot bio-tüzelővé dolgozzák fel.

Lázár János évfolyamtársáig értek a szálak
2018-ban, hároméves nyomozás után emeltek vádat a szociális szövetkezet egyik volt főnöke ellen. „A pénz eltűnt, a buliban sok Fideszhez közeli figura gazdagodhatott meg” – írta Hadházy Ákos a posztjában.

Az Index írta meg, hogy az ESZOSZ-t a Jászapáti Polgármesteri Hivatal címére jegyezték be — Pócs János fideszes dinnyekirály polgármestersége alatt. A szövetkezet a vezetői között tudta Dr. Bada Jánost, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsban kormányzati informatikával foglalkozó ügyvédet, valamint Barta Gábor Zsoltot, aki kerületi önkormányzatok gazdasági társasági igazgatójaként tevékenykedett korábban.


Az Átlátszó folytatta a kutakodást, s további szoros állami-önkormányzati-oligarcha-kapcsolatokra bukkant. A már említett Bada János például az akkoriban a Miniszterelnökséget vezető Lázár János gimnáziumi évfolyamtársa volt.

Az Átlátszó írta meg később azt is, hogy az ESZOSZ tízmillió dollár értékű külföldi értékpapírral igazolta a 2,5 milliárd forintos uniós pályázati önrészét. A tekintélyes értékű értékpapírcsomag átmenetileg parkolhatott a szövetkezet számláján.

Némi kutakodás kellett még ahhoz, hogy megtudjuk, ki is az „egyik vezető tisztségviselő”. Történetesen Barta Gábor Zsolt lett a vádlott. Ő korábban a Várnegyed önkormányzati cégének dolgozott. Hogy miért éppen ő került a vádlottak padjára az egykori 3 vezető tisztségviselő közül, nem volt egyértelmű.

A 2018-as vádemelés idején úgy értesültünk, a védelem egyik fő érve, hogy az ESZOSZ-ból nem tűnt el pénz, amit 2015-ig megkaptak az uniós támogatásból, a dolgozók fizetésére, képzésekre és munkavédelmi felszerelésekre fordították. A 2015 novemberében lezárt, utolsó elérhető mérleg szerint abban az évben 1,8 milliárd forint ment ki a szövetkezetből bérköltségre és járulékokra. Ekkor a mérleg szerint 2,3 milliárdot még nem kaptak meg a támogatásból – ha tehát jók a számok, éppen hogy mínuszban volt a szövetkezet a pelletprojekttel (az EMMI leállította az uniós pénz utalását a botrány miatt).

Hadházy Ákos szerint az is felháborító, hogy korábban, a választások előtt néhány héttel a Fővárosi Törvényszék vezetője nem volt hajlandó őt tájékoztatni az ügyről: „A Handó által vitatott módon kinevezett Tatár-Kis főbíró volt egyébként az, aki Schadl György korrupt végrehajtóval egyeztetett arról, hogyan lehet a hatalomnak nem tetsző bírók életét megkeseríteni. Nem csoda, hogy ő is szégyellte, hogy az »igazságszolgáltatás« ismét kimosdatott egy rakás fideszest (köztük Lázár volt iskolatársát) egy milliárdos, szemtelen, a legszegényebb embereket kihasználó csalásban.”

hadházy-átlátszó