Egy gyönyörű kórházat kapott az államtól a Magyar Református Egyház, sőt évi fél milliárd forintos segítséget is kaptak mellé

A Magyar Református Egyház számára szép karácsonyi ajándékot jelentett, hogy a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetet az állam átadta a fenntartásába. Ez már a második egészségügyi intézmény, amelynek a fenntartását vállalja.

A Magyar Közlönyben közölt rendelet alapján a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet átadásának célja az "egészségügyi feladatellátásban történő egyházi szerepvállalás megerősítése". A református egyház már fenntart egy másik egészségügyi intézményt, a Bethesda Gyermekkórházat, amely az alapítása óta egyházi kötelékben működik.

A kormányrendelet kimondja, hogy a Tüdőgyógyintézet közfeladataival kapcsolatos valamennyi jog és kötelezettség átmegy a Református Onko-Pulmonológiai Centrumra 2024. március 1-jével.

A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet épületét a Jezsuita Rend hozta létre az 1700-as években, majd később a Festetics grófok tulajdonába került. 1926-ban a Magánalkalmazottak Biztosító Intézete vásárolta meg, ekkor vált egészségügyi intézménnyé. Az államosítás után honvédségi tüdőszanatórium lett, majd 2012-ben a magyar állam tulajdonába került. 2020-tól az Országos Kórházi Főigazgatóság lett az intézet fenntartója és szakmai felügyelő szerve.

A pénzügyminiszternek 2024-ben és 2025-ben évi 500 millió forint pluszforrásról kell gondoskodnia az intézmény működéséhez a fenntartás miatt.

A belügyminiszter feladata az, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság segítségével az intézmény egészségügyi közfeladatai ne sérüljenek a március 1-jei átadás alatt és után. A konkrét okokat, hogy miért éppen a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet került az egyházhoz, csak találgatni lehet. - írta a mfor.hu