Óriási botrány: Az alsós tanítók oktathatnak felsősöket, az óvónőknek pedig elég a középfokú képzettség

Az idén januártól hatályos kormányrendelet értelmében az alsós tanítók immár nyolcadik osztályig taníthatnak, míg az óvónőként elhelyezkedők számára középfokú végzettség is elegendő - tudósítja a Népszava.

A státusztörvény januártól hatályos végrehajtási rendelete értelmében az általános iskolákban az alsós, azaz az 1–4. évfolyamos osztályokban tevékenykedő tanítók egészen az 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A változtatás kapcsán a Népszava megkereste a Belügyminisztériumot, de az csak annyit közölt, hogy a tanítók korábban is jogosultak voltak tanítani az 5. és 6. évfolyamokon, az új szabályozás ezt a lehetőséget bővítette ki. A lap szerint a korábbi szabályozás kimondta, hogy felsőbb évfolyamokon csak az a tanító taníthat egy adott tantárgyat, aki „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett”. Az új rendelet ezt a részt már nem tartalmazza.


A kormány módosított az óvodapedagógusok munkakörébe történő felvételhez szükséges végzettségeken is. Mostantól nem csak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem középfokú óvodai nevelő szakképzettséggel is lehet az óvónői munkakörben helyet találni. A lap korábban beszámolt arról, hogy a kormány ezzel az intézkedéssel enyhítené az óvónők hiányát, lehetővé téve az ötéves és a felnőttek számára elérhető kétéves képzéssel történő felvételt a technikumokban és szakképző iskolákban. A Kulturális és Innovációs Minisztérium korábban azt közölte, hogy az óvodai nevelőket nem óvodapedagógusként, hanem szakképzett nevelést segítőként alkalmazhatják majd.


Az új rendelet most ellentmond ennek, de a KIM nem válaszolt a Népszava megkeresésére. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint a változtatás azt jelenti, hogy gyakorlatilag az alsós tanítókat bármilyen tantárgy oktatására alkalmazhatják az általános iskolák felső tagozatain. Hozzátette, hogy a tanítóképzés nem a felső tagozatos korosztály nevelésére, oktatására készít fel, és szerinte a pedagógushiány az ok a foglalkoztatási szabályok módosításának.