Kiderült óránként hány millió forintba kerül, hogy egy magyar űrhajós az űrállomáson kutasson

Ennyibe kerül egy űrhajósóra – mondta el Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos az InfoRádió Aréna című műsorában adott interjújában. A miniszteri biztos szerint egy űrhajósóra ára 144 ezer dollár, ami az űrhajós az űrben töltött munkaidejét jelenti, vagyis ez lesz a magyar űrhajós rezsióradíja.

Ferencz Orsolya kifejtette, hogy az űrállomás egy kutatólaboratórium, ahová bejutni, kísérletet végezni, és laboridővel rendelkezni forintosítható érték. Többen is keresik őket, hogy ha van még szabad idő az űrállomáson, szeretnék, ha a magyar űrhajós bekapcsolódna az ő kísérletükbe.


Az interjúban elhangzott további részletek között szerepel, hogy a négy magyar űrhajós-jelölt jelenleg kiképzésen vesz részt. Az év végén kiderül, hogy melyik két jelölt utazhat Houstonba az amerikai program folytatására. Az is szóba került, hogy minden jelöltet felkészítenek arra az esetre, ha végül nem ők repülnének az űrbe. Az interjúból további információk derültek ki, például a jelöltek súlytalansági tesztjéről, izomzatuk edzéséről, az űrprogram tervezett hosszáról, zajterhelésükről, biopszia végzéséről, valamint arról, hogy akik nem repülnek, földi szerepkört kapnak a későbbiekben.

- közölte a hvg.hu