Bajban a magyar munkavállalók - egymást is ki kell ütniük amióta özönlenek Magyarországra a vendégmunkások

Az új idegenrendészeti törvény szigorítása elengedhetetlen, ha a magyar hatóságok szeretnék elkerülni az újabb kellemetlen eseteket a külföldi munkavállalók foglalkoztatása terén. A harmadik országokból érkező külföldi munkaerő könnyen vállal túlórákat, ami nehezíti a hazai dolgozók versenyét. Bár a külföldiek alkalmazása költséges lehet (utaztatás, szállás), a hosszú távú megtartásuk érdekében számos érv szólhat. Ugyanakkor vannak pozitív példák is, különösen növekedésben lévő vállalatoknál.

Egyes cégek tapasztalatai szerint a külföldi munkavállalók hajlandók vállalni a magas munkatempót, de ez konfliktusokhoz vezethet, különösen túlórák esetén. A hazai munkaerőpiacon a problémák akkor kezdődnek, amikor a külföldi munkavállalók megjelennek, és versenyt teremtenek a magyar dolgozókkal. A kormányzat ígéretei szerint a jövőben szigorúbban büntetik az ilyen eseteket az új idegenrendészeti törvény végrehajtásával kapcsolatos jogszabályok révén.

Az egyre növekvő külföldi munkaerő beáramlása Magyarországon kihívást jelent a kormánynak, és a munkaerő-kölcsönző cégekkel való találkozó is arra utal, hogy a magyar munkaerő elsőbbséget élvez a betöltetlen álláshelyek esetén. A munkaerőhiányra válaszul egyes vállalatok külföldi munkavállalókat alkalmaznak, de ezeknek a dolgozóknak a bére általában alacsonyabb, és hosszú távú kötelezettségvállalást jelentenek a cég számára.


Vannak azonban olyan cégek is, amelyek pozitív tapasztalatokkal számolnak a külföldi munkavállalók alkalmazása terén. Egyes vállalatok sikeresen bővítették munkaerőiket fülöp-szigeteki dolgozókkal, akiket könnyebb beilleszteni és akik hajlandók vállalni a szükséges munkamennyiséget.



Az ételfutárszolgálatok terén érzékelhető a külföldiek számának növekedése, de ez gyakran kommunikációs nehézségeket okoz, mivel nem mindenki beszél magyarul. A munkaerő-kölcsönző cégek általában azt állítják, hogy külföldi munkavállalóikat akkor alkalmazzák, amikor magyar munkaerő nem áll rendelkezésre, de a kormányzat szigorításokat tervez az ilyen esetek kezelése érdekében.