Nagy bajban van Zalatnay Sarolta - nevetséges nyugdíjat kap, csalódott, amiért elkerülték az elismerések

Nem tudhatom előre, mi vár rá, ha már nem lesz képes továbbra is színpadon állni.

Ha nem rendszeresen lép fel, Zalatnay Sarolta nem tudja biztosítani megélhetését a nyugdíjából - állította a Mandiner.

"Az én nyugdíjam hatvanezer forint. Fontos megjegyeznem, hogy csak ennyi, mert sok zenésztársammal együtt hiába fizettünk nyugdíjjárulékot 1989-ig, a rendszer nem tartja számon, így nem számolja bele a nyugdíjba" - mondta az énekesnő. Bár az előadói jogdíjból is bejön némi pénz, de ha nincs négy fellépése havonta, nem tud megélni. "Amíg bírom, addig folytatom, és továbbra is csak élőben énekelek. De eljön majd az a pillanat, amikor már nem lesz erőm hozzá, és akkor nem tudom, mi lesz."


Sarolta többen megkérdezték, miért nem fektetett korábban pénzt egy vállalkozásba, ami állandó jövedelmet biztosított volna a fellépések nélkül is.

"Az, hogy miért nem álltam több lábon, jogos kérdés részben. Sok generációtársam vállalkozásba fektette a pénzét, így a fellépések már nem az élet fenntartását szolgálják számukra. Ők megengedhetik maguknak, hogy csak az öröm kedvéért zenéljenek. Én is óriási boldogságot érzek, amikor a közönség velem énekel, csak én nem engedhetem meg magamnak, hogy fáradtságra vagy más elfoglaltságra hivatkozva kihagyjak pár hetet vagy hónapot. Nincs saját kisvállalkozásom, ami stabilan termelne pénzt" - mondta a Borsnak.


Zalatnay Sarolta hozzátette, hogy próbálkozott vállalkozással, de minden pénzét elveszítette, erről sokan tudnak.

"Mindenki tudja, mi történt velem pontosan 20 évvel ezelőtt. Naiv voltam és szerelmes, és nem csak én, hanem mások is sokat veszítettek. Az első házasságom és a csődeljárás után rájöttem, hogy nem értek az üzlethez, és emberismeretem sincs a csúcson" - mondta a Mandinernek.


Az énekesnő kifejtette, hogy csalódott, amiért elkerülték az elismerések. "Az államban soha nem kaptam semmit, de nem lepődtem meg, mert én voltam az a nagyszájú Zalatnay, aki mindenféle ugrálást csinált. De a rendszerváltás után sem jöttek az állami elismerések. 1966 óta énekelek, állítólag nem rosszul. Szerencsére a közönség még mindig szeret, és bárhol járok, nagy tisztelettel fogadnak. Még a díjak nélkül is. Nemrég hívtak fel, hogy még mindig nem kaptam Máté Péter-díjat. Mondta, olyanok is megkapták, akik akkor még nem is éltek, amikor Máté Péterrel felléptem, és az általa írt dalokat énekeltem. Tudom, a kommentelők azt fogják mondani, hogy "de Cini, te börtönben voltál". Igen, húsz évvel ezelőtt hibáztam, de nem a színpadon. Soha ott!"

Zalatnay Sarolta 65 évesen vállalta az aktfotózást, és ezt a Fókusz novemberi riportja ismertette 2013-ban, amikor azt mondta: "Megcsináltam, és tetszik".