Megbüntették a TV2-t jogsértőnek minősülő tartalom miatt: állampolgári bejelentés nyomán indult hatósági eljárás

**Bírság a TV2 és a Hír TV számára: Jogsértés a Korhatár-besorolás és Közzététel időpontjával kapcsolatban**

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jelentős bírságot szabott ki a TV2 és a Hír TV számára, miután kijelentették, hogy több műsoruknál jogsértő volt a korhatár-besorolás és a közzététel időpontja. Az NMHH honlapján olvasható, hogy összesen hétmillió forintos büntetést róttak ki a műsorszolgáltatókra.

A Médiatanács állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a TV2 Tények Plusz és Mokkacino című műsorai, valamint a Tények.hu streamingfelületén elérhető tartalmak kapcsán. Ezek a műsorszegmensek mind a „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-besorolással lettek ellátva. Azonban a Médiatanács vizsgálata alapján a sze*xu*ali*tás képi és verbális ábrázolása miatt ez nem felelt meg a szabályoknak, és így káros hatással lehetett a 12 és 16 év közötti korosztály tagjaira. Ennek következtében ezeket a műsorokat a „16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába kellett volna sorolni, és csak 21 óra 5 perc után lehetett volna őket műsorra tűzni. Emiatt a Médiatanács 4 millió 500 ezer forint összegű bírságot szabott ki a TV2-re.

Továbbá a Tények.hu-n kétszer publikált tartalom is jogsértőnek minősült a helytelen korhatár-besorolás miatt, ami további 2 millió 400 ezer forint bírságot von maga után. Emellett a Médiatanács százezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra, mivel a Tények.hu műsorkínálatát tartalmazó felületen a két műsor korhatárkategória-jelzései nem voltak feltüntetve.


A Hír TV is százezer forintos büntetést kapott, mivel egy héten nem teljesítette a tematikus műsorok napi arányára vonatkozó kötelezettségét, és a termékmegjelenítésre vonatkozó szabályokat sem teljesítette maradéktalanul.

Mindezek mellett a Médiatanács a cseh társhatósághoz fordult az AMC TV miatt, mivel a „40 éves szűz” című filmjüket korhatár-megjelölés nélkül sugározták, pedig a tartalom alapján a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni.