Gigantikus építkezésbe kezd Kína Magyarországon: a magyar kormány nem tudja biztosítani az új vállalatoknak a szükséges feltételeket

**Kínai Naperőművek Magyarországon: Az Energiaellátás Kihívásai**

Az energiaellátás biztosítása egyre nagyobb kihívást jelent Magyarország számára, különösen az ide települő, nagyobb energiaigényű vállalatok számára. Ezt mutatja az a tény is, hogy hatalmas kínai naperőművek épülnek majd az országban az ide települő akkumulátor- és elektromos autógyárak számára. A VSquare által közölt információk szerint ezek az építmények akár 2,5 milliárd dollárba (kb. 900 milliárd forintba) is kerülhetnek.

Az elképzelés mögött az áll, hogy a magyar kormány nem tudja biztosítani az új vállalatoknak a szükséges mennyiségű áramot. Ezért ezek a cégek saját naperőműveket építenének az ország területén. A becslések szerint ezek a beruházások képesek lennének kielégíteni az újonnan érkező akkumulátor- és elektromosautó-gyárak áramigényét.

Az áramigény növekedése azonban komoly kihívás elé állítja az ország energiaellátási rendszerét. Jelenleg Magyarország kb. 30% -át kell importból fedeznie, és az új gyárak miatt várhatóan további 15-25% -kal növekszik majd az ország áramigénye. Ezzel párhuzamosan a kormány a Paks I. üzemidejének meghosszabbításától és a Paks II. megépítésétől reméli az áramtermelés növelését. Emellett a szélerőművek is alternatívát jelenthetnek, azonban a naperőművek ilyen mértékű kivitelezését a jelenlegi állami forrásokból nem lehet finanszírozni.

Az új kínai naperőművek építése tehát nemcsak az energiaellátás biztosításának kérdését veti fel, hanem azt is, hogy az ország mennyire képes vonzó befektetési célpont lenni a nagyvállalatok számára az energiaellátás stabilitása és elérhetősége szempontjából. A jövőbeni fejlemények figyelemmel kísérése elengedhetetlen a magyar gazdaság és energetikai szektor szempontjából.