Ismét nőttek a magyar focista fizetések - mutatjuk a listát és, hogy hány millió az átlagfizetés...

Az OTP Bank Liga fizetések tekintetében az európai labdarúgó-bajnokságok között az 18. helyen áll. Egy Magyarországon játszó élvonalbeli futballista átlagosan 3,8 millió forintot keres havonta – számolt be az mfor.hu az UEFA 2021/2022-es pénzügyi évre vonatkozó üzleti jelentése alapján.

A magyar bajnokság a koronavírus-járvány ellenére tovább folytatta fejlődését a játékosok fizetése terén. Az európai bajnokságok rangsorában az OTP Bank Liga már a 18. helyen szerepel, 93 millió eurós (36,6 milliárd forint) bérkiadással szezonvégi árfolyammal átszámolva. Ez csapatonként átlagosan több mint 3 milliárd forintot jelent, beleértve a játékosok mellett az egyéb alkalmazottak (orvosi stáb, edzők, irodai, adminisztrációs alkalmazottak) fizetéseit is.

Az mfor.hu szerint a bérköltség 58,5%-át tette ki a játékosok fizetése, míg az egyéb alkalmazottakra 41,5% jutott. Az 93 millió euróból 54,4 millió eurót (21,4 milliárd forintot) fordítottak a focisták fizetéseire, ami csapatonként 1,7 milliárd forintos kiadást jelent egy szezonra.

Az NB I-es keretek átlaglétszáma a 2021/2022-es szezonban 39 fő volt, tehát egy NB I-ben játszó focista havi átlagfizetése átlagosan 3,8 millió forint volt az UEFA adatai alapján.


Az előző évhez képest a magyar bajnokság 14%-kal növelte a bérkiadásait, így továbbra is a top 20 európai bajnokság közé tartozik. Az osztrák (137 millió euró) és a lengyel (96 millió euró) bajnokságok mögött a magyar a régió bajnokságai között a harmadik legnagyobb bérköltséggel rendelkezik.

Az mfor.hu kiemeli, hogy az átlagos havi fizetés 3,8 millió forint csupán egy átlagösszeg, és a kiadások csapatonként eltérhetnek a költségvetési különbségek miatt. A legnagyobb büdzsével rendelkező csapatok, mint a Ferencváros, a Fehérvár és a Puskás Akadémia, valószínűleg magasabb béreket fizetnek, míg az NB I többi csapatánál ezek a lehetőségek korlátozottabbak.
Az UEFA jelentése alapján a magyar NB I-ben a bevételek 32%-a megy el fizetésekre, amivel a top 20 európai bajnokság között az utolsó előtti helyen áll. A magyar bajnokság a futballisták fizetéseinek költsége alapján továbbra is fejlődik, és az eddigi eredményeket látva az élboly felé tart.