Valamire készül Bayer Zsolt? „Az is dolgunk, hogy erőt mutassunk, ha kell, hát az utcán”

Bayer Zsolt, a kormányközeli véleményvezér, vasárnap a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában a "Moralitás és immoralitás" címmel írt a kegyelmi ügyről és a lemondásokról, sajátos stílusában.

A publicista először önmaga korábbi véleménycikkét idézi, melyben arról írt, hogy Novák Katalin ügye nem csupán jogi, hanem morális kérdés is, és az ellenzéknek nincs morális alapja követeléseikhez a köztársasági elnöknél. Aztán folytatja, hogy fenntartja korábbi álláspontját, amit a lemondások igazoltak. Bayer kiemeli a két érintett asszony tartását és méltóságát, és úgy véli, hogy több van bennük, mint az ellenzék összes tagjában.

A Tom Sawyer-könyvből idézve, Bayer arra utal, hogy Tom Sawyer magára vállalta egy könyv megrongálását, amit végül szerelme követett el, és emiatt ő vállalta a következményeket. Ezt összehasonlítja Novák és Varga helyzetével, akik a hazájukat és politikai közösségüket védték meg.

Bayer elismeri, hogy a két politikus hibát vétett, de szerinte helyesen cselekedtek a helyzetben. Ezt követően kritikát fogalmaz meg az ellenzékkel szemben, amiért a pedofilügy átorbánozásával és Orbán Viktor távozásának követelésével foglalkozik.

Az írásban Bayer azt állítja, hogy a kegyelmi ügyben semmi köze Orbánnak, és hogy az ellenzéknek nincs alapja a közvetlen elnökválasztás követeléséhez. Emellett kritizálja az ellenzéki tüntetéseket, és az "LMBTQ-propagandát" pedofíliával azonosítja.


Végül Bayer kötelességünknek nevezi megköszönni a két asszonynak a cselekvést, és békét kíván nekik. Azt is hangsúlyozza, hogy az erőt kell mutatniuk az ilyen helyzetekben, és egyúttal bújtatott felhívást intéz az "oroszlánokhoz", hogy megmutassák erejüket az utcán.

Az írás több kritikát kapott, és sokak szerint provokatív és ellentmondásos álláspontokat képvisel.