Belharc: az Orbán kormányt bírálta Farkas Flórián

Farkas régóta kerüli a nyilvánosságot, csütörtökön viszont két helyettes államtitkár előtt szállt bele a kormányba.

Megjelent, mitöbb, fel is szólalt a Népszava beszámolója szerint a nyilvánosságot régóta kerülő Farkas Flórián a szolnoki vármegyeháza dísztermében, sőt, a lap azt írja, hogy felszólalásában a kormányt bírálta. Farkas a Roma felzárkózási fórum nevű eseményen szólalt fel csütörtökön, felszólalását pedig végighallgatta Radomszki Lászlóné, a belügy, és Márkus Ferenc, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. A Lungo Drom elnöke pedig azt mondta:

Van itt több százezer cigány munka nélkül, csak nem tudnak róla, vagy nem akarnak tudni róla.

Farkas szerint a külföldről Magyarországra érkező munkavállalók helyett ő inkább a romák foglalkoztatását látná szívesen.

A Lungo Drom elnöke – a Belügyminisztériummal és Sztojka Attila kormánybiztossal szemben – védelmébe vette az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ). A belügy több mint félmilliárd forintot követel vissza az ORÖ-től, itt pedig pont olyan projektek pénzeiről van szó, amik még a 2019 előtti ciklushoz, így a Farkas Flórián vezette Híd a munka világába nevű programhoz és hasonló projektekhez kötődnek. A pénz egy részét ugyan az ORÖ már törlesztette, a belügy viszont állítja: ezt az államól kapott támogatásból nem tehették volna meg.

Az ORÖ Híd a munka világába programjával kapcsolatban a NAV hét év után szüntette meg a nyomozást korrupció gyanújával, bizonyítottság hiányában. Az Integritás Hatóság ugyan decemberben az ügyészséghez fordult az ügy újranyitásáért, Polt Péter legfőbb ügyész viszont elutasította kérésüket.