Ütőképes lesz a rendőrség: nem akármire költenek több mint 700 milliót

Rekordösszegű könnygázbeszerzés az ORFK-nál: 727 millió forint értékben vesznek könnygázsprayt

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nemrég sikeresen zárta le a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt.-vel (VBÜ) közösen kiírt tendert, amelynek célja húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzése volt. A tender eredményeképpen az Xtecnix Kft. nyerte el a szerződést a legolcsóbb, nettó 727,2 millió forintos ajánlatával. Az ORFK azonban nem áll meg itt: további húszezer darab kézi működtetésű könnygázgránátot is be kíván szerezni.

Sikeres tender és a nyertes cég

A tenderen öt cég vett részt, de csak három adott érvényes ajánlatot. A legkedvezőbb ajánlatot az Xtecnix Kft. nyújtotta be, amely nettó 727,2 millió forintért vállalta a könnygázsprayk szállítását. A többi ajánlattevő közül a román S.C. MATERIAL GROUP-ot és a debreceni TACTICAL Kft.-t kizárták, míg a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. és a Kraft HD Zrt. drágább ajánlatokat tettek.

Az Xtecnix Kft. 2017-ben alapított, hivatalosan 0 fős kisvállalkozás, amely gyorsan nyereséges lett. Tavaly a cég 1,8 milliárd forintos forgalom mellett 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A cég tulajdonosai Dr. Pótáné Korán Teréz és Kormanik Béla András. Kormanik érdekeltségei között szerepel az állami tulajdonba került Milipol Zrt., valamint a tenderen szintén induló Kraft HD Zrt. is.

Az Xtecnix Kft. alvállalkozóként a HTI Haditechnikai Intézet Zrt.-t vonja be a projektbe. A HTI tulajdonosa, Fazekas Tamás, már korábban is sikeresen nyert közbeszerzéseket, például 2019-ben és 2020-ban lőszerszállításra a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP), valamint levélvizsgáló berendezés szállítására az Országgyűlés Hivatalának. Idén a VBÜ tenderét is elnyerték 50 darab maroklőfegyverhez való átalakító szett és 300 gránátvető beszerzésére, ami 142,7 millió forintot hozott a cégnek.

Újabb beszerzés a láthatáron

Az ORFK a könnygázsprayk beszerzésével egy időben újabb közbeszerzési eljárást is indított, amely húszezer darab kézi működtetésű könnygázgránát és háromszáz gránáttartó beszerzésére irányul. A tenderre július 27-ig lehet jelentkezni.

Összegzés

A rendőrség jelentős mértékben növeli könnygázkészleteit, ami komoly anyagi ráfordítást igényel. A 727,2 millió forintos könnygázspray-beszerzés mellett a kézi működtetésű könnygázgránátok vásárlása is jelzi, hogy az ORFK komoly készletezési stratégiát folytat a közrend fenntartása érdekében. Az Xtecnix Kft. és alvállalkozója, a HTI Haditechnikai Intézet Zrt., fontos szerepet játszanak e stratégia megvalósításában, miközben jelentős üzleti sikereket érnek el.a