Újra megmozdul az ország - a parlament előtt gyülekezik majd a tömeg, kiderült mi a cél

Gyurcsány Ferenc a Novák Katalin lemondására reagálva február 25-ére közvetlen elnökválasztásért tüntetést hirdetett a Parlament előtt. Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy érdemes küzdeni azért, hogy a nép válassza meg a köztársasági elnököt. Hangunk felemelésével, petícióval és tüntetéssel kívánják ezt elérni. A bejegyzés 19 pontból állt.

Gyurcsány Ferenc szerint a K. Endre elnöki kegyelme miatt kirobbant botrány rávilágított arra, hogy Orbán Viktor rendszerében a köztársasági elnök nem szuverén szereplő, és Novák lemondásáról is a miniszterelnök döntött. Ez pedig problémát jelent, mert a köztársasági elnök nem a rendszer szolgája kellene legyen, hanem a népé.

A Demokratikus Koalíció (DK) szombaton aláírásgyűjtést indított a közvetlen elnökválasztásért, és a párt közleménye szerint vasárnap délig több mint 20 ezren írták alá a petíciót. Az MSZP is aláírásgyűjtéssel kívánja elérni a közvetlen elnökválasztás bevezetését. Több ellenzéki párt, köztük a Momentum, az MSZP, a DK és a Jobbik is alaptörvény-módosítást kezdeményezett annak érdekében, hogy a jövőben a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről, és ne az országgyűlés.