Újabb százmilliókat kaptak határon túli focicsapatok - kassai Borsodsport 552 millió forint, komáromi klub 499 millió forint...

Százmilliókat kaptak határon túli focicsapatok a Bethlen Gábor Alapból

A Bethlen Gábor Alapon keresztül 81 milliárd forintnyi „nemzetpolitikai célú” támogatást osztott szét határon túli szervezetek között a magyar kormány tavaly, írja a hvg360 az alap beszámolói alapján. A pénzek nagy részét nem nyílt pályázatokon, hanem egyedi döntések alapján osztották ki.

Kiemelt támogatások

A támogatások jelentős része határon túli focicsapatokhoz és egyéb szervezetekhez került. A legnagyobb kedvezményezettek között szerepeltek a szlovákiai és romániai szervezetek.

Közel 500 millió forintot kapott a szlovákiai M7 médiacsaládot működtető Pro Media Alapítvány. Szintén jelentős támogatásban részesültek a szlovákiai focicsapatok:

  • a kassai Borsodsport 552 millió forintot,

  • a komáromi klub 499 millió forintot,

  • a dunaszerdahelyi akadémia pedig 453 millió forintot kapott.



További jelentős kedvezményezettek

Egyedi döntések alapján kaptak támogatást az alábbi romániai intézmények is:

  • Az Erdélyi Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem működtetője, a Sapientia Alapítvány 6,5 milliárd forintot,

  • a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola pedig 4 milliárd forintot kapott.



Kárpátaljai kisebbség támogatása

A háború sújtotta Ukrajnában élő kárpátaljai kisebbség számára dedikáltan 2,2 milliárd forintot különítettek el szociális célokra. Ezt az összeget oktatási és szociális intézmények dolgozói, egészségügyi dolgozók és edzők pályázhatták meg.

Kárpát-medencei Lovas Program

Tavaly is megrendezésre került a tematikus pályázati program, amely ezúttal a „Kárpát-medencei Lovas Program” nevet viselte. Ennek keretében Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységet folytató magyar szervezetek pályázhattak. Maximum 7 millió forintot lehetett elnyerni működési költségekre, rendezvényekre és eszközbeszerzésekre. Összesen 89 pályázó kapott támogatást, összesen 390 millió forint értékben.

Összegzés

A Bethlen Gábor Alap jelentős támogatásokat nyújtott határon túli szervezeteknek és intézményeknek. A támogatások egyedi döntések alapján kerültek kiosztásra, kiemelt figyelmet fordítva a szlovákiai és romániai kedvezményezettekre, valamint a kárpátaljai kisebbségre. Az alap célja, hogy elősegítse a határon túli magyar közösségek fejlődését és megmaradását.