Újabb közmédia botrány? - Drága katonai technológiával voltak felszerelve a Magyar Péter-tüntetésen a Magyar Hang szerint

Cím: Méregdrága katonai technológiával közvetítette a közmédia a Magyar Péter-tüntetést, de hova tűnt a közvetítés?

A Magyar Hang legfrissebb cikkéből kiderült, hogy a Magyar Péter-féle tüntetést a közmédia különleges technológiával közvetítette, azonban nem világos, hogy pontosan kinek szánták ezeket a felvételeket. A tüntetés helyszínén dolgozó MTVA-munkatársak olyan eszközöket használtak, mint a Silvus nevű rádióadó-vevő szett, melyet az amerikai hadsereg is alkalmaz, és amelynek ára meghaladja az 50 ezer dollárt (kb. 18,5 millió forintot).

Az MTVA munkatársai nem viselték a közszolgálati jelzéseket vagy logókat, és civil ruhában voltak a tüntetésen. A sajtópódiumon a Silvus típusú rádióadót használták, mely a világon az egyik legmegbízhatóbb adatátviteli technológiának számít. Ezek a berendezések képesek jó minőségű felvételek továbbítására, függetlenül a külső körülményektől, mint például a jelerősség vagy zavarás.

Egy Silvus szett több mint 50 ezer dollárba kerül, azonban az MTVA nem közvetítette élőben a tüntetést, így felmerül a kérdés, hogy miért volt szükség ilyen drága katonai technológiára az eseményen. Ráadásul a közmédia nem osztotta meg a tüntetésről készített felvételeket sem, így nem tudni, hogy kiknek készültek ezek a felvételek, és miért.

A Magyar Hang kérdéseket intézett az MTVA-hoz az esettel kapcsolatban, de az intézmény nem adott érdemi választ. Ezért a lap közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy tisztázzák a helyzetet. Az adatigénylés többek között arra vonatkozik, hogy hány dolgozó vett részt a tüntetés közvetítésében és mennyibe került ez az adófizetőknek, valamint hogy mennyiért vásárolt vagy bérelt az MTVA Silvus berendezéseket, és hogy megosztották-e a felvételeket harmadik féllel.

Az MTVA válaszát várva további kérdések merülnek fel, például az, hogy miért kell ilyen drága technológiát használni az ellenzéki tüntetéseken, és volt-e lehetőség másoknak is látni a közvetítést, vagy csak az MTVA alkalmazottai számára volt elérhető. A válaszok remélhetőleg tisztázzák majd a körülményeket és megmagyarázzák az MTVA furcsa gyakorlatát a tüntetés során.