Újabb háború Gulyás és Magyar Péter között: Hova süllyedsz még Gergő?


Politikai Káosz: Gulyás Gergely és Gyurcsány Ferenc Kiosztása Orbán Balázs Nyilatkozatára

A magyar politikai színtér újabb csatározásának szemtanúi vagyunk, amely Orbán Balázs félreérthető nyilatkozatával indult. Orbán, a Miniszterelnökség államtitkára, a Mandineren fejtette ki, hogy Magyarország nem állt volna ellen egy orosz katonai agressziónak, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azonnal tisztázott Facebook-bejegyzésében.

Gulyás hangsúlyozta, hogy Orbán Balázs szavai nem voltak pontosak, de a politikai álláspontja egyértelmű. „Azok rágalmazzák Orbán Balázst, akik nem félreérthetően fogalmaznak, hanem a hazugság bajnokai” – fogalmazott. E kijelentés keretein belül Gulyás durva kritikát fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc és Magyar Péter irányába, említve Magyar Péter magánéleti botrányát, amely során titkos hangfelvételt készített a feleségéről.


„Most azok rágalmazzák Orbán Balázst kitartóan és engesztelhetetlenül, akik nem félreérthetően szoktak fogalmazni, hanem a hazugság bajnokai. Magyar Péter, aki a legrosszabb kommunista gyakorlatot idéző módon saját feleségéről készített titokban hangfelvételt. Aki nem telik el nap, hogy tényszerűen ne állítson valamilyen valótlanságot. És – érezve a hazugság frontján őt ért komoly ellenzéki kihívást – Gyurcsány Ferenc, aki a tiltott önkényuralmi jelképek közül a vöröscsillagot akarta legalizálni. Aki kiteszi Nagy Imre képét a Facebook oldalára, úgy hogy felesége soha meg nem tagadott nagyapja Nagy Imre gyilkosainak egyike. Ő – Dobrev Klára nagyapja, Apró Antal – volt az, aki az Országgyűlés elnökeként a parlamentben tapsvihar közepette jelentette be Nagy Imre kivégzését, amelyet a „nép jogos elégtételének… az ellenforradalom méltó megbosszulásának” nevezett. Micsoda visszataszító álszentség.”

Gulyás Ferenc a történelmi példákra is utalva megemlítette, hogy „1956 hősei a magyar nemzeti panteon legdicsőbbjei közé tartoznak”, míg Gyurcsány Ferencet azzal vádolta, hogy a múlt árnyékaival játszadozik, például Nagy Imre képét állította ki a Facebookon, miközben családjának múltja megkérdőjelezhető.

A bejegyzés után Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, azonnal reagált, kijelentve, hogy Orbán Balázs mondatait nem lehet félreérteni, és komoly bírálatot fogalmazott meg Gulyás irányába. „Hova süllyedsz még Gergő? Hogy tudsz a szüleid és az 56-os forradalom hőseinek a szemébe nézni?” – tette fel a kérdést. Magyar Péter állítása szerint a hatalom és a korrupció összefonódása tette lehetővé Orbánék politikai játszmáit, melyek ellen a fiatalok egykor lázadtak.

Ez az esemény tovább mélyíti a politikai feszültséget Magyarországon, és rámutat arra, hogy a kommunikációs zűrzavarok milyen gyorsan válhatnak politikai viharokká. Gulyás Gergely érvelése, valamint Magyar Péter éles válasza mind azt mutatja, hogy a magyar politikai táj továbbra is bonyolult és instabil marad.