Több mint tizenkét milliárd forint állami támogatást költött szállodákra a katolikus egyház

## Az Egyházak Szállodai Beruházásai: Átláthatóság Hiánya és Közpénzek Felhasználása

Az elmúlt években több katolikus egyházmegye és rend belevágott szálloda-beruházásokba Magyarországon, amelyek jelentős állami támogatással valósultak meg. A beruházások összköltsége meghaladja a tizenkét milliárd forintot, amelynek részeként ingatlanokat vásároltak, épületeket felújítottak és bővítettek.

Az egyházi szervezetek közül többen a világi turizmusban látták az üzleti lehetőséget. Például egy püspökség kifejezetten sporthotelt nyitott egy futballstadion mellett, míg egy másik esetben egy wellness-szállodát alakítottak át vallási funkciókra. Az állami támogatás ellenére az egyházi vezetők általában nem külön vállalkozásként működtetik az új üzletágat, hanem az egyházi szervezetbe olvasztva, a nyilvánosság számára nehezen átlátható felállásban.

A beruházások részleteiről nem tettek közzé országos nyilvántartást, és az egyházak sem szívesen osztják meg az információkat tevékenységükről. Ráadásul csak kevesen alkalmaznak független, szakmai menedzsmentet az üzleti tevékenységeikben.

A beruházások közül néhány kiemelkedő példa:

- A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya négycsillagos hotelt nyitott Dobogókőn, és a befolyt jövedelmet egyházi alapfeladatokra és közfeladatok finanszírozására fogják fordítani.

- A bencés rend 1,4 milliárd forint állami támogatást kapott egy háromszáz éves rendház felújítására, majd a felújított épületben turistákat fogadnak, valamint oktatási célokat is szolgál.

- A Veszprémi Érsekség hatalmas állami támogatással felújítási munkálatokat végzett a veszprémi várban, és megvásároltak egy 28 szobás hotelt is a Séd-patak partján.

- Az Esztergomi Hotel Adalbert új szárnyát, a Szent Tamás Házat, állami támogatásból építették fel, hogy turistáknak és zarándokoknak is szállást biztosítsanak.


Ezek a beruházások kritikát váltanak ki a közpénzek felhasználása és az egyházi vagyonkezelés átláthatósága miatt. A nyilvánosságnak és a hatóságoknak is fontos lenne áttekinteni ezeket az üzleti tevékenységeket, hogy biztosítsák az átláthatóságot és a felelős gazdálkodást az egyházi vagyon kezelésében.