Teljesen véletlenül derült ki mennyivel nőtt tavaly Pintér Sándor fizetése - szép összeggel emelkedett, így már elérte a......

Tavaly márciusban Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium államtitkárai 17,5 százalékos fizetésemelést kaptak - állítja a 24.hu a honlapjára feltöltött adatlapok alapján.

Ez azt jelenti, hogy Pintér fizetése 3 094 800 forintra emelkedett, a havi 462 000 forintos emelés pedig megközelítette a magyarországi mediánjövedelem szintjét októberben. A Belügyminisztérium államtitkárainak keresete is 346 ezer forinttal nőtt, így havi bruttó 2,321 millió forint lett az illetményük.

A fizetésemelés elég titokzatos módon zajlott, és nem tisztázott, hogy más miniszterek és államtitkárok fizetése is ekkor és ekkora mértékben nőtt-e. A többi minisztérium ugyanis nem tett közzé ilyen adatot, és a lap megkeresésére sem válaszoltak.


A Miniszterelnöki Kormányiroda korábban egy adatkérésre adott válaszában úgy tűnt, hogy 2023 júliusától egyetlen kormánytag vagy államtitkár fizetése sem nőtt, de a július 1-jét hangsúlyozták. Ezen a napon ugyanis, egy 2022-es jogszabály alapján, Orbán Viktor minden év júliusában emelheti ennek a körnek a fizetését.


Ezt a szabályt tavaly tavasszal még nem alkalmazták, mivel azoknak, akiknek a bérét nem az uniós pénzek sorsához kötötték, már a tavaszi hónapokban fizetésemelésre kerülhetett sor. Az államtitkárok esetében is ezt a gyakorlatot alkalmazták, így azok is az előző év márciusában élvezhették a 17,5 százalékos béremelést.