Tarolt a legújabb közbeszerzésen Mészáros cége, de most lekérték a részleteket - roppant érdekes pontozási rendszert találtak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly szeptemberben hirdetett közbeszerzési eljárást személygépjármű flotta beszerzésére. Az eljárás eredménye most napvilágot látott, és a győztes vállalat nem más, mint a Mészáros M1 Kft., amely az elmúlt öt év során tízszeresére növelte bevételét - állítja az Átlátszó.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég gyakran rövid határidőkkel szokott versenybe szállni, ezzel megelőzve olyan nagy konkurenseket, mint a Porsche vagy a Mercarius. Ezúttal is érdekes körülmények között zajlott az eljárás, ahol egy aránytalan pontozási rendszert állítottak fel, kifejezetten az egyik gyors ajánlat előnyben részesítése érdekében.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 102 gépjármű beszerzését célozta meg a közbeszerzési eljárással, és a kiírás szerint a gépjárművek szállítási határideje 1-365 naptári nap lehet, a nyertes cég vállalása alapján. Az Átlátszó azonban részletesen átnézte a kiírás rejtett részeit is.

Korábbi elemzéseikből kiderült, hogy egy autóbeszerzési tenderen könnyen nyerhet egy cég, ha a kiíró felülértékeli az extra gyors szállítási határidőket. A cég valószínűleg már rendelkezik a járművekkel a kiírás pillanatában, akár speciális felszereltséggel is, mint például bőr sportkormány. Ez lehetővé teszi számukra, hogy bármilyen rövid határidőt vállaljanak, míg a versenytársak ebben a tekintetben hátrányban vannak. Így a cég az eljárás során behozhatatlan előnyhöz juthat.

A mostani kiírásban azonban különlegesen aránytalan pontszámokkal előnyben részesítették a gyors teljesítést.

Korábban, ha valaki 10 nap alatt vállalta a járművek leszállítását, az dupla pontot kapott a 20 napot ajánló versenytárshoz képest. Ez több esetben is elég volt a Mészáros M1-nek ahhoz, hogy elnyerje a tendereket. Azonban a Magyar Közút most egy teljesen eltérő, torzított pontozási rendszert alkalmazott:

- 1 és 15 nap között: 100 pont,
- 16 és 30 nap között: 20 pont,
- 31 és 60 nap között: 5 pont,
- 61 nap felett: 1 pont a pályázó cégeknek.