Szörnyű: előkerült egy 2011-es bejelentés a bicskei gyermekotthonnal kapcsolatban: ,,János bácsi: Ez neked jó?,,

A Népszava által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján szörnyű részletek derültek ki a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történt sz*ex*uá*lis visszaélésekről. Két nevelő már 2011-ben bejelentést tett arról, hogy az otthon igazgatója, Vásárhelyi János több gyermekkel szemben elkövetett s*ze*xu*ál*is bántalmazást. A beadványban leírtak rámutatnak arra, hogy az intézményben valószínűleg többen is tudtak az igazgató tetteiről, mégis csekély lépéseket tettek az ügy kivizsgálása érdekében.

Az igazgatót sakk közben dióval kínált, miközben a diókat a fiú heréjéhez érintgette, és számos alkalommal kétértelmű megjegyzéseket tett a gyerekekkel kapcsolatban. Az egyik fiú már 2010-ben zavarban mesélt egy nevelőnek arról, hogy az igazgató hozzányúlt, de az első nevelő, akihez fordult, figyelmeztette, hogy ne mondjon ilyesmit. Az esetek során több gyermek is jelezte, hogy az igazgató sz*ex*uá*li*san zaklatja őket, és mégis, amikor a nevelők megkérdezték tőlük, hogy beszéljenek-e kamera előtt az eseményekről, visszavonták a vallomásukat.

Az igazgatóval szemben tett panaszok után semmiféle intézkedés nem történt, és az otthon nevelői között is voltak, akik már évekkel korábban tudtak az esetekről. Az igazgató állítólag számos alkalommal megfenyegette a gyerekeket, hogy ha továbbra is beszélnek az esetekről, veszélybe kerülnek különféle kedvezményeik. A fővárosi gyermekvédelmi osztály még a bejelentés előtt konzultált a rendőrséggel az ügyben, de a helyi rendőrség végül elhárította az ügyet.

Az eset rávilágít arra, hogy a gyermekvédelmi rendszerben súlyos hiányosságok voltak, amelyek miatt az áldozatok nem kaptak megfelelő védelmet és segítséget. Az eset további vizsgálatokat igényel annak érdekében, hogy az elkövetők felelősségre lehessenek vonni, és hasonló esetek elkerülhetőek legyenek a jövőben.