Szentkirályi Alexandra férje adta át az új magyar fegyvergyárat - 300 millió eurós beruházás érkezett

Átadták a magyar állam és a Rheinmetall közös lőszergyárát Várpalotán: Magyarország önellátó lesz a Lynx harcjárművek lőszerellátásában

Szeptember 16-án jelentős mérföldkőhöz érkezett a magyar védelmi ipar: Várpalotán ünnepélyesen átadták a magyar állam és a német Rheinmetall közös lőszergyárát. A létesítmény létrejöttével Magyarország mostantól önellátóvá válik a 30 milliméteres, közepes kaliberű lőszerek gyártása terén, amelyeket a Lynx gyalogsági harcjárművekhez használnak. Ez a fejlesztés nem csupán a honvédség számára jelent stratégiai előrelépést, hanem a NATO-n belüli lőszerellátás szempontjából is fontos szereplővé teszi Magyarországot.

A lőszergyárat a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. üzemelteti, amely egy 50-50 százalékos vegyesvállalat a német Rheinmetall és a magyar állam részéről, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. közreműködésével. A projekt nemcsak a katonai önellátás biztosítása miatt lényeges, hanem gazdasági szempontból is, hiszen a gyár új munkahelyeket teremt és hosszú távon hozzájárul a magyar ipari fejlődéshez. A várpalotai üzem jelenleg mintegy 50 munkavállalót foglalkoztat, de a termelés felfutásával a későbbiekben több száz főre is növekedhet a dolgozói létszám.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az átadási ünnepségen kiemelte, hogy az új gyár nem csupán a Lynx harcjárművek lőszerellátását biztosítja, hanem a NATO más harcjárművei számára is képes lesz lőszert gyártani. Ezáltal a gyár termékei fontos exportcikké válhatnak, amely hozzájárul Magyarország gazdasági és katonai pozíciójának erősítéséhez. A miniszter hozzátette, hogy a 155 milliméteres tüzérségi lőszerek és a 120 milliméteres harckocsilőszerek gyártása is a közeljövő tervei között szerepel.

Az orosz-ukrán háború rámutatott, mennyire kritikus a lőszerellátás egy konfliktus során – hangsúlyozta a miniszter. Az európai országok Ukrajnának történő fegyverszállításai miatt az európai stratégiai lőszerkészletek megfogyatkoztak, ami arra ösztönözte Magyarországot, hogy saját gyártókapacitást építsen ki. Szalay-Bobrovniczky szerint a védelmi ipar hazai fejlesztése csökkenti Magyarország katonai függőségét, és egy új, high-tech iparágat teremt a magyar munkaerő számára.

Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója beszédében megerősítette, hogy globális exportot terveznek, nemcsak közepes kaliberű lőszerekből, hanem 155 milliméteres kaliberekből is. Az új várpalotai üzem évente több mint 240 ezer harckocsilőszert, valamint milliós darabszámú kisebb kaliberű lőszert lesz képes előállítani, ami biztosítja Magyarország helyét a nemzetközi lőszergyártási piacon.

A projekt mintegy 300 millió eurós beruházásként indult, de a Rheinmetall a vegyesvállalaton keresztül összesen félmilliárd eurót fektet be Várpalotán, hogy kielégítse a növekvő globális igényeket. Papperger elmondta, hogy a vállalat megrendelési állománya jelenleg 54 milliárd eurót tesz ki, így a kapacitás bővítése elengedhetetlen.

Az új lőszergyár átadása fontos lépés Magyarország önellátásának biztosításában és a nemzetközi védelmi iparban betöltött szerepének megerősítésében. A beruházás hosszú távon is pozitív hatással lesz a magyar gazdaságra és a hazai munkaerőpiacra.