Szándékosan szúrt ki Oroszország Szijjártóval? - Szijjártó nem adott hírt arról amit az orosz külügy a honlapján jelentett be

Oroszország Bejelentése Szijjártó és Lavrov Telefonbeszélgetéséről Orbán Kijevi Tárgyalásai Alatt

Az orosz külügyminisztérium honlapján jelentette be, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter július 2-án telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A bejelentést a magyar sajtó nem közölte, így az információt először az orosz fél tette közzé. Érdekesség, hogy eközben Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, bár a találkozóról érdemi bejelentés nem született.

Az orosz külügyi közlemény szerint a telefonbeszélgetés a magyar fél kezdeményezésére történt. A beszélgetés során a felek nagyra értékelték az orosz–magyar politikai párbeszéd magas szintjét, és kifejezték, hogy a két ország közötti együttműködés a jelenlegi, rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére is tovább fejlődik. A közleményben hangsúlyozták, hogy a felek egyetértettek abban, hogy Ukrajnának feltétel nélkül biztosítania kell a kisebbségi jogokat az országban.

A hívásról sem Szijjártó Péter, sem a Magyar Távirati Iroda (MTI) nem adott hírt. Ez szokatlan, mivel általában a kisebb súlyú diplomáciai eseményekről is részletesen beszámolnak. A hívás időzítése különösen figyelemre méltó, mivel Orbán Viktor éppen ezen a napon tárgyalt az ukrán elnökkel Kijevben.

A magyar kormány rendkívül aktív kapcsolatban áll az orosz vezetéssel. Szijjártó Péter nem sokkal a telefonbeszélgetés előtt Szentpéterváron vett részt a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahol bejelentette, hogy Magyarország nem tervezi függetlenedni az orosz gáztól. „Az ellátás eddig jól működött, akkor miért változtatnánk ezen?” – idézte a minisztert a Népszava.

Konklúzió


A párhuzamos magyar–orosz és magyar–ukrán diplomáciai egyeztetések hátterében felsejlik a magyar külpolitika komplexitása és egyensúlykeresése a két szomszédos nagyhatalom között. Míg Orbán Viktor Kijevben tárgyalt, addig Szijjártó Péter Lavrovval folytatott telefonbeszélgetést, amelynek tartalma ugyan nem hozott látványos eredményeket, de tovább erősíthette a magyar–orosz kapcsolatok fenntartását és a kisebbségi jogok fontosságának hangsúlyozását.