Soha nem látott biztonsági intézkedések: Testőrök gyűrűje védi majd Szijjártó Pétert

Az Ungvárra tartó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter halálos fenyegetést kapott. Az eset kapcsán személyi testőrei, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a TEK és az ukrán szakszolgálatok együttműködnek a miniszter védelmében. Az Ukrajnában élő Külgazdasági és Külügyminisztérium levelet kapott, amelyben Szijjártó Pétert fenyegették meg halállal. A miniszter január 29-én utazik Ungvárra tárgyalni az ukrán külügyminiszter vezette delegációval, előkészítve Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Az ilyen jellegű fenyegetések kapcsán alkalmazott protokollt Pomozi Sándor dandártábornok, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetője magyarázta el. A védett vagy nemzetbiztonsági szempontból fokozott védelem alá tartozó személy védelme nem csak a fenyegetés pillanatában, hanem hivatali ideje alatt, sőt utána is folyamatosan biztosított. A védettségért felelős szakemberek preventív szándékkal és állandó monitorozással készülnek az ilyen esetekre.

A testőrség mellett a védett személy közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Az együttműködés a testőrséggel lehetővé teszi a felkészülést egy esetleges komolyabb fenyegetésre, valamint a merénylet meghiúsítására.

A fenyegetés esetén számos szál fut vizsgálatban, beleértve speciálisan képzett pszichológusok és grafológusok bevonását is. A fenyegetés valóságát nem tagadják vagy biztosan nem állapítják meg, addig azt minden esetben komolyan veszik. A vizsgálat során pillanatokon belül kiderülhet, hogy van-e az ügynek előzménye, és az elkövető egy esetleges visszaeső vagy mentálisan sérült személy.




Pomozi Sándor kiemelte, hogy nem csak a védett személy testőrsége, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája és a TEK is részt vesz a szálak felgöngyölítésében. Tapasztalata szerint nem meglepő, hogy nagy horderejű politikai események előtt megszaporodnak hasonló fenyegetések, és kérdéses, hogy ezek mennyire maradnak távol a nyilvánosságtól - derült ki a Világgazdaság cikkéből.