Selmeczi Gabriella: a Fidesz a béke pártján áll, és nem hagyja, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba

## Magyarország Következetesen Ellenezte a Háborút - Selmeczi Gabriella

Budapest, 2024. február 27. (MTI) - Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője kiemelte, hogy Magyarország végig következetesen ellenezte a háborút, és kiállt a béke mellett, miközben felszólalásában kritikát fogalmazott meg az Európai Unió háborús politikájával szemben.

Az ukrajnai háború két évvel ezelőtti kirobbanását idézve fel, Selmeczi Gabriella rámutatott arra, hogy akkor senki sem gondolta, hogy a konfliktus hosszabb időre szól majd. Az emberek reménykedtek a konfliktus megfékezésében, azonban a béke helyett a háborús retorika került előtérbe.

"A háború nem kíméli a magyar közösségeket sem és magyar áldozatokat is követel" - hangsúlyozta a képviselő. Kritikát fogalmazott meg az Európai Unió által kivetett szankciókkal kapcsolatban, melyeknek véleménye szerint nem az orosz gazdaságot, hanem az európai gazdaságot sújtották.

Selmeczi Gabriella kiemelte, hogy a Fidesz a béke pártján áll, és nem hagyja, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba, "még ha ez sokaknak nem is tetszik".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén hangsúlyozta Magyarország következetes álláspontját a háborúval kapcsolatban. Elítélik a háborút és kiállnak Ukrajna és az ukrán emberek biztonsága mellett. Minisztere szerint legfontosabb céljuk, hogy Magyarország és a magyar emberek biztonságát meg tudják őrizni, ezért szorgalmazzák a béke mielőbbi visszaállítását a szomszédságban.

Az EU stratégiai hibát követett el azáltal, hogy döntést hozott a háborúhoz való viszonyulásról - vélekedett Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a háborúnak nincs megoldása a csatatéren, és az uniós szankciók nem váltották be a remélt eredményeket.