Romániában fejenként százezer forintot, itthon csak ingyen tankönyveket osztott a magyar állam

Határon túli magyar gyerekekbe fektet az állam

Az iskolakezdés minden család számára jelentős kiadást jelent, függetlenül az országtól vagy a család anyagi helyzetétől. Magyarországon azonban az állami támogatások nem érik el a kívánt szintet, míg a határon túli magyar diákokat lényegesen nagyobb összeggel támogatja az állam.

Az európai országokban általában egy egyszeri támogatást kapnak a családok az iskolakezdésre. Ausztriában például a gyermekeket nevelő családok gyermekenként 100 eurót kapnak, míg Szlovákiában az első osztályba lépő diákokhoz kapcsolódik egy 110 eurós támogatás. Németországban ez az összeg 174 euró gyermekenként, Romániában pedig 500 lej. Ezek az összegek segítenek enyhíteni az iskolakezdés terheit a családok számára.

Magyarországon azonban nem létezik egységes vagy jelentős állami iskolakezdési támogatás. A családi pótlék az egyetlen, ami az iskolakezdéshez köthető, de ez sem kifejezetten erre a célra szolgál. Emellett néhány önkormányzat kisebb összegeket nyújt az iskolakezdéshez, de ez sem általános és nem minden családnak jár.

A határon túl élő magyar diákok viszont komolyabb támogatásban részesülnek. A "Szülőföldön magyarul" program keretében az állam 100 ezer forintos támogatást nyújtott azoknak az iskolásoknak, akik magyar nyelven tanulnak. Ez az összeg idén több mint négyszeresére nőtt az utóbbi időben, ami jelentős segítséget jelent a határon túli magyar családoknak.

Az iskolakezdés támogatása kulcsfontosságú a családok számára, és az államnak kellene ezt biztosítania. Bár Magyarországon is számos civil és önkormányzati kezdeményezés próbál segíteni, az állami támogatás hiánya súlyos problémát jelent, különösen a rászoruló családok számára.