Rogánék előbb elmagyarázták miért nem adnak ki egy dokumentumot, majd a bíróságon azt is letagadták, hogy létezik

A bíróság ennek ellenére úgy döntött, nem kell kiadni az iratokat.

Megtagadta egy levelezés kiadását a kínai vegyianyag-elosztó ügyében a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda arra hivatkozva, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó, majd a bíróságon letagadta a dokumentumok létezését - írta meg a Direkt36 a Facebookon.

A lap pert indított az Orbán-kormány propagandaminisztériuma ellen annak érdekében, hogy megkapja a tervezett kínai vegyianyag-elosztóval kapcsolatos kért dokumentumokat, a bíróság azonban nem adott helyt a kérésnek. Az ítélet több mint elgondolkodtató, már csak azért is, mert a testület maga is elismerte, hogy a tárca saját magának ellentmondva valótlan állítással érvelt a perben, hiszen a dokumentumok létezését korábban lényegében maga is elismerte. A tárcát a bíróság az elsőfokú per költségének megfizetésére kötelezte.

A Direkt36 még tavaly júniusban írta meg a Miniszterelnöki Kabinetirodáról kiszivárgott belső iratok alapján, hogy előrehaladott kínai-magyar tárgyalások zajlanak egy Budapest XXIII. kerületébe, illetve Záhonyba tervezett, hatalmas vasúti vegyianyag-elosztóközpont létrehozásáról. Rogán Antal minisztériuma előbb úgy reagált, hogy még nem született döntés a projektről, majd a helyi és fővárosi tiltakozás után kormányzati szereplők, köztük Orbán Viktor is azt állította, hogy a vegyianyag-elosztó nem fog megépülni. Ezekkel az állításokkal szemben kiszivárgott iratok arra is utaltak, hogy Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly február 3-án elküldött már egy, a projektet támogató levelet a kínai partnereknek. Ezt a levelet, valamint a rá érkezett válaszokat akarta kikérni a portál, amit a minisztérium arra hivatkozva utasított el, hogy „döntés megalapozását szolgáló adatról” van szó.

A lap képviseletét a TASZ vállalta el. A Rogán-féle tárca jogi képviselői előbb halasztást kértek, majd a 2023 szeptember elejére áttett tárgyaláson a közérdekű adatigénylés elutasítását már azzal indokolták, hogy a levelezés egyáltalán nem is létezik. Azt pedig meg sem magyarázták, hogy ha így van, akkor korábban miért ismerték el a levél létezését, döntéselőkészítő adatnak minősítve.

A pert végül hivatalosan azért vesztette el a lap, mert a bíróság szerint nem tudta kellőképpen bizonyítani, hogy a levelezés létezik.

Bár a Miniszterelnöki Kabinetirodáról kiszivárgott dokumentumok több helyen egyértelműen utaltak ennek a levélnek a létezésére, a kiszivárgott anyagok forrásának védelme miatt ezeket a dokumentumokat senkinek sem adták oda, így a bíróságnak sem. Ha így tettek volna, úgy Rogán Antal tárcájának jogi képviselői is hozzáférhettek volna, így pedig a minisztérium kideríthette volna, kitől származik az információ.

A lap így csak kivonatokat adott át a bíróságnak, amit azonban nem találtak elégségesnek.

Az elsőfokú ítélet még a perköltséget is a portál nyakába varrta volna, a másodfokú, kedden végződött eljárás ezen változtatott annyiban, hogy az elsőfokú ítélet perköltségét a Kabinetirodának kell állnia. A bíróság továbbra sem látta bizonyítottnak a Rogán-tárca levelének létezését, azonban kimondta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda érdemben nem is vizsgálta meg a Direkt36 közérdekű adatigénylését, annak visszautasításakor pedig valótlanságot állított.


nepszava