Rogán Antalra bízták a döntést: Egyetlen szereplőé lenne a 200 milliárdos biznisz

**Indulhat a patikamutyi? A kormány egyetlen szereplőre bízná a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzést**

A magyar kormány tervei szerint egyetlen szereplőre lenne bízva a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzése, amelynek értéke elérheti a 200 milliárd forintot. Az új rendelet értelmében a Miniszterelnöki Kabinetiroda, melyet Rogán Antal vezet, dönthetne az ügyben.

A Népszava beszámolója szerint az új rendelet alaposan átrendezné a piacot, amennyiben 2025 januárjától egy különleges jogokkal felruházott projekttársaság lenne felelős a kórházi gyógyszerellátásért. Ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgálná, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák helyzetét is érintené.

A jogszabály értelmében az "országosan egységes intézeti szolgáltatás" érdekében egyetlen szereplőre lenne bízva a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzése. Az új szereplő kiválasztását pályázati úton "az általános politikai koordinációért felelős miniszter a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével" hajtanák végre. Az NKOI, melyet 2020 szeptemberében hozott létre az Orbán-kormány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda háttérintézményeként, már korábban is vezényelte le hasonló koncessziós eljárásokat, mint például a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozókat.

A szakmai szervezetek már tavaly nyár óta tiltakoznak a kórházi gyógyszertárak kiszervezése ellen. A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) aggodalmát fejezte ki a múlt hétvégén a honlapján is.

Az új intézkedés hatalmas hatással lehet az egészségügyi szektor működésére és a gyógyszerpiac alakulására. A kormány tervei alapján egyetlen szereplő kezében összpontosulna a hatalom és befolyás a gyógyszerbeszerzések terén, ami számos vitát és aggályt vet fel a piaci verseny és a minőségi ellátás szempontjából.