Robbant a hír: kiderült ki figyelt fel elsőként a kegyelmi ügyre - Nem hitt a szemének mikor meglátta....

Egy vidéki kisvárosban élő ügyvéd napja azzal kezdődött, hogy átolvasta a Kúria friss döntéseit a jogtárban. Így talált rá február 1-jén a BH.2024.1.3 számú határozatra, ami egy tavaly szeptemberi ügyről szólt, és meglepően azt látta, hogy az elítélt II. rendű terhelt elnöki kegyelmet kapott, felmentették a büntetése hátralévő részéből, és még büntetett előéletű sem lett volna. Egy gyors Google-keresés után arra a következtetésre jutott, hogy a kegyelmet K. Endre kapta Novák Katalin köztársasági elnöktől, aki egy gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussoló személyként lett ismert.

Az ügyvéd azonnal elküldte több újságnak a Kúria döntését, ezzel kirobbantva a NER tizennégy évének egyik legnagyobb politikai botrányát. A hír gyorsan terjedt a magyar sajtóban, és később Novák Katalin, majd Varga Judit is bejelentette lemondását. Kiderült, hogy Balog Zoltánnak, Novák régi mentorának és főnökének, kulcsszerepe volt K. Endrének adott kegyelemben.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a Fideszben és a református körökben is, ami miatt Balog lemondott a zsinati elnöki posztjáról.

Az ügyvéd szerint a kegyelmi ügy politikatörténeti jelentősége miatt később egy hosszabb írással lehet, hogy nyilvánosságra lép, de jelenleg szeretne anonim maradni. Nem fideszes kapcsolatai vannak, és nem ismeri Varga Judit exférjét, Magyar Pétert.