Robbant a hír: együttműködést kötött az MNB és a kínai pénzügyi szabályozó hivatal

Pénzügyi felügyeleti együttműködést kötött az MNB és a kínai pénzügyi szabályozó hivatal

Közös pénzügyi felügyeleti együttműködésről kötött megállapodást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kínai Nemzeti Pénzügyi Szabályozó Hivatal, azaz National Financial Regulatory Administration (NFRA), írja az MNB sajtóközleményében. A közös munka kiterjed többek között a hatóságok közötti információmegosztásra, kölcsönös segítségnyújtásra és hatékony együttműködésre a pénzügyi felügyelet és a fogyasztóvédelem területén, valamint az információcserére, a pénzmosás- és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemben.

A dokumentumot Kandrács Csaba, az MNB felügyeleti és fogyasztóvédelmi alelnöke, illetve Zhou Liang, az NFRA miniszterhelyettese írta alá Pekingben.


Az MNB közleményében azt írja: évek óta kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy szorosabbra fűzzék és kiterjesszék nemzetközi szakmai kapcsolataikat a stratégiai partner jegybankokkal, felügyeleti hatóságokkal, valamint a nemzetközi gazdasági szervezetekkel és pénzügyi intézményekkel.

2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök ellátogatott Pekingbe, és meghirdette a „keleti nyitás” politikáját. Nem sokkal később, 2013-ban pedig Hszi Csin-ping kínai elnök hirdette meg a Belt and Road Initiative-ot (BRI), vagyis az Övezet és Út kezdeményezést.

Tavaly szeptemberben Matolcsy György jegybankelnök azt mondta: az EU-ban mi magyarok komolyan vesszük az intenzív kapcsolatépítést, a keleti és az euroázsiai nyitást.

Hiszünk a párbeszédben, sok kínai professzort is fogadunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Ez egy érzelmi, lelki és intellektuális infrastruktúra, amiben nagyon fontos az oktatási együttműködés.