Robbant a hír: Ötezer férőhelyes munkásszálló épülhet az atomerőművet építő oroszoknak Magyarországon

Ötezer férőhelyes munkásszálló épülhet az atomerőművet építő orosz munkásoknak Pakson

Az új Paks II. atomerőmű építésével kapcsolatosan az egyik legnagyobb logisztikai kihívást a munkások elszállásolása jelenti. A csúcsidőszakban a projekt becslések szerint nyolc-tízezer embert foglalkoztat majd, ezért egy ötezer férőhelyes munkásszálló építését tervezik a dolgozók számára. Az első ütemben megvalósuló komplexum minden szükséges alapinfrastruktúrával rendelkezik majd, hogy a munkavállalók megfelelő körülmények között lakhassanak.

Logisztikai és infrastrukturális előkészületek


Rákóczi Péter, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a beruházás előkészítése már folyamatban van, és jelenleg egyeztetések zajlanak a hatóságokkal. A cél az, hogy a dolgozók elszállásolása ne okozzon terhelést Paks városának, mivel a munkásszállót a munkaterület közvetlen közelében helyezik el. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a több ezer munkás közvetlenül ne növelje a város infrastruktúrájára és szolgáltatásaira nehezedő nyomást.

Jelenleg nagyjából ezer ember dolgozik a Paks II. beruházás helyszínén, de a csúcspontban ez a létszám jelentősen, akár tízezer főre is emelkedhet. Ezért fontos biztosítani, hogy megfelelő számú és minőségű szálláshely álljon rendelkezésre a tervezett időszakra.

Lakópark és további szálláshelyek

A tervek szerint a munkásszálló mellett egy ötszáz lakásos lakóparkot is építenek a városban, amely szintén a projekt során érkező dolgozók és családjaik elhelyezésére szolgál. Az ipari park közelében már 2023-ban átadtak egy háromszáz férőhelyes szállást, ami a kezdeti fázisban érkező munkások igényeit szolgálja ki.

Orosz munkások és családjaik

A Paks II. építésében részt vevő orosz dolgozók elszállásolásában Kern Tatjána, a Magyarországon Élő Orosz Honfitársak Koordináló Bizottságának elnöke segédkezik. Kern szerint többnyire idősebb szakemberek érkeznek Oroszországból, akik már tapasztaltak az atomerőmű-építés terén. Sokan közülük családdal jönnek, és az építkezés befejeztével visszatérnek hazájukba.

A munkásszálló építése nem csupán az építkezés során szükséges létszám elhelyezésére nyújt megoldást, hanem a projekt zökkenőmentes lebonyolítását is elősegíti, mivel a munkások közvetlenül a munkaterület közelében lakhatnak, így minimalizálva a város közlekedésére és mindennapi életére gyakorolt terhelést.