Robbant a hír - kiderült, hogy valóban találkozott-e Novák Katalin K. Endre feleségével

Novák Katalin lemondása után most már Balog Zoltán református püspöknek, a korábbi miniszternek is magyarázatot kell adnia a kegyelmi ügyben játszott szerepére. Ezt követően, miután cikkek jelentek meg arról az állítólagos találkozóról, melyet ő szervezett meg a köztársasági elnök és a volt bicskei igazgatóhelyettes között, Balog Zoltán sorsáról ma a református zsinat dönthet. Az Indexnek közben a Sándor-palota cáfolta, hogy a találkozó megtörtént volna.

Balog Zoltán neve, aki korábban Novák Katalin mentora és főnöke is volt, először egy múlt hét pénteki cikkben került elő az üggyel összefüggésben. Ekkor még úgy tűnt, hogy ő közvetített Orbán Viktor és Novák Katalin között azután, hogy február elején kitört a botrány a kegyelmi ügy miatt. Később azonban ennél már direktebb szerepet tulajdonítottak neki, és vasárnap már az Index Kibeszélő című műsorában is felvetődött, hogy a kegyelmi ügynek volt egy „református szála”.

A Direkt36 és a Telex forrásai szerint több kormányközeli személy is állította, hogy Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke volt az, akinek a lobbizására Novák Katalin a kegyelem megadása mellett dönthetett, annak ellenére, hogy a Varga Judit vezette tárca nem javasolta ezt.

Az ügy további részleteit illetően a 444 újabb cikket közölt, amelyben arról írtak, hogy 2023. április 23-án – négy nappal a kegyelemadás előtt – Balog Zoltán szervezett egy találkozót Novák Katalin és K. Endre felesége között. A lap szerint a püspök régóta ismeri az erdélyi református családból származó K. Endrét, és azt írták, hogy Orbán Viktor azt várja most Balog Zoltántól, hogy vállalja a felelősséget.

A Sándor-palota kommunikációs Igazgatósága közleményben reagált az Indexnek a találkozóról szóló hírekre, leszögezve, hogy Novák Katalin köztársasági elnök sohasem találkozott K. Endrével, sem annak feleségével. Az ügyben a köztársasági elnök a felterjesztett kérelmek, iratok és adatok alapján, a rendelkezésre álló információkat mérlegelve döntött.

Balog Zoltán válaszlevelében tagadta az alaptalan vádakat és híreszteléseket. A Magyarországi Református Egyház vezetése először délelőttre berendelte őt az esperes gondnoki értekezletre, hogy számoljon be az ügyben játszott szerepéről. Balog Zoltán levelében azt írta, hogy bízik a lelkipásztori találkozások lehetőségében, és kéri a türelmet és az imádságot.

A Demokratikus Koalíció nevében Kálmán Olga frakciószóvivő nyílt levelet tett közzé a Magyarországi Református Egyház Zsinat Elnökségének címezve, amelyben több kérdést intéztek az üggyel kapcsolatban, többek között arra vonatkozóan, hogy elfogadhatónak tartják-e Balog Zoltán tevékenységét a kegyelmi ügyben, és mi a Református Egyház álláspontja az elnöki kegyelemben részesült elítélt bűnözőkkel szemben.