Robbanás volt egy dél-koreai akkugyárban, legalább 16-an meghaltak

Robbanás és tűz pusztított egy dél-koreai akkumulátorgyárban: legalább 16 halott

Hétfőn tragikus baleset történt a dél-koreai Hwaseong városában, ahol a Szöultól mintegy 45 kilométerre délre található Aricell akkumulátorgyárban hatalmas tűz ütött ki, miután lítium akkumulátorok robbantak fel az üzemcsarnokban. A helyi hatóságok és hírforrások szerint a baleset következtében legalább 16 ember vesztette életét, de a halálos áldozatok száma várhatóan tovább növekszik.

A baleset részletei

A tragédia helyszínén készült felvételek tanúsága szerint a tűzoltók megfeszített erőkkel próbálták megfékezni a lángokat, miközben kisebb robbanások is bekövetkeztek, és a gyár tetőszerkezete részben beomlott. A BBC értesülései szerint a tűz akkor kezdődött, amikor egy sor akkumulátorcella felrobbant, de a kezdeti robbanás okát még nem sikerült tisztázni. Kim Jinjoung helyi tűzoltósági tisztviselő szerint az eset idején körülbelül száz dolgozó tartózkodott a helyszínen.

Az oltás kihívásai


A tűz oltását nehezítette, hogy a tűzoltóság kezdetben nem tudott azonnal belépni a telephelyre, mivel attól tartottak, hogy további robbanások következhetnek be. Továbbá a lítium akkumulátorok különösen veszélyesek, mivel sérülés vagy túlmelegedés esetén könnyen robbanhatnak. A lítiumtüzek intenzíven reagálnak a vízre, ezért a tűzoltóknak száraz homokkal kellett eloltaniuk a lángokat, ami több órát vett igénybe.

A tragédia áldozatai

A Reuters jelentése szerint a helyi tűzoltósági tisztviselők legalább 16 halálesetet erősítettek meg, míg a Yonhap hírügynökség már mintegy 20 holttest megtalálásáról számolt be. A halálos áldozatok száma sajnos még tovább emelkedhet, ahogy a mentési munkálatok folytatódnak.

A gyár és a lítium akkumulátorok veszélyei

Az Aricell cég Dél-Korea vezető lítiumakkumulátor-gyártója, termékeit számos eszközben használják, az elektromos járművektől a laptopokig. A gyár második emeletén, ahol az akkumulátorokat ellenőrizték és csomagolták, mintegy 35 000 elemet tároltak. A lítium akkumulátorok különösen veszélyesek, mivel robbanásveszélyesek lehetnek sérülés vagy túlmelegedés esetén, és a kémiai reakciók miatt a tűz újra fellobbanhat, figyelmeztetés nélkül.

Ez a tragédia ismét ráirányítja a figyelmet a lítium akkumulátorok használatával és gyártásával járó veszélyekre, valamint a biztonsági protokollok fontosságára az ilyen ipari létesítményekben. A baleset okainak teljes körű kivizsgálása folyamatban van, hogy megértsék, mi vezetett ehhez a katasztrofális eseményhez, és hogyan lehetne megelőzni a hasonló baleseteket a jövőben.