Újabb cég rakja ki a magyarokat: Vietnámi vendégmunkások jöttek, magyar munkavállalók mentek

A dél-koreai Bumchun leányvállalatának üzemében Salgótarjánban december óta nagyjából hatvan embert bocsátottak el.

Az elbocsátások időben egybeesnek a vietnámi vendégmunkások érkezésével. Az érintett dolgozók jellemzően betanított jellegű munkát végeztek, és munkaerő-kölcsönző cégeken keresztül voltak foglalkoztatva. A Bumchun Precision Hungary Kft. 2019-ben 13,3 milliárd forintos beruházással jött létre Salgótarjánban, ahol akkumulátorokhoz gyártanak alkatrészeket.

A cég 2021–22-ben 3,3 milliárd forint támogatást kapott a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) a munkahelyek létrehozására. A cég nem reagált a helyzettel kapcsolatos kérdésekre. Az elbocsátások súlyos hatást gyakorolhatnak a térségben, ahol a munkanélküliség tavaly elérte a 10 százalékot. A vendégmunkások alkalmazása ellentétes lehet a vendégmunkásokról szóló törvény tavalyi módosításaival, amelyek szerint csak akkor lehet külföldi munkaerőt alkalmazni, ha a betöltetlen állásra nem volt magyarországi jelentkező.



A Nemzetgazdasági Minisztérium megkezdte az ügy kivizsgálását, és közleményében hangsúlyozta, hogy az idegenrendészeti törvény szigorítása a magyar munkahelyek védelmét szolgálja. A tervezett új jogszabályok szigorúan büntetik majd az ilyen helyzeteket a jövőben.

Nyitókép illusztráció