Pintér Sándor aláírta: bűnüldözési és biztonsági együttműködés Kína és Magyarország között

## Kína és Magyarország Kapcsolata: Lehetséges Hszi Csin-ping Látogatása Budapestre

A kormány még nem hivatalosan erősítette meg Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatását, de a legfrissebb fejlemények alapján komoly előkészületek folynak. A Kínai Népköztársaság közbiztonsági minisztere nemrégiben járt Budapesten, amely jelentős lépés lehet a kínai elnök idei útjának előkészítésében. Ezt az indítékot erősíti Alekszandar Vucsics, Szerbia köztársasági elnökének bejelentése, miszerint idén Hszi Csin-ping látogatást tesz Szerbiában.

A diplomáciai szálak keresztezése már évek óta figyelhető meg a régióban. Kína és Magyarország között 2024-ben ünneplik a diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulóját, ami alkalmas lehetőséget kínál arra, hogy Hszi Csin-ping látogatást tegyen Budapesten. Horváth Levente, az Eurázsia Központ igazgatója szerint a magyar–kínai kapcsolatokat tovább erősítheti az évforduló és Magyarország soros EU-elnöksége.

Hszi Csin-ping korábban, 2009-ben alelnökként járt Magyarországon, majd 2016-ban, elnökként több közeli országban is megfordult. Ez arra utal, hogy a térség fontos szerepet tölt be Kína geopolitikai stratégiájában.

A legújabb fejlemények között szerepel Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Vang Hsziahonggal, a Kínai Népköztársaság államtanácsosával, közbiztonsági miniszterével. A találkozón Orbán Viktor hangsúlyozta a két ország közötti barátság és együttműködés fontosságát a nemzetközi színtéren. A kínai államtanácsos pedig kiemelte a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat és Kína által támogatott kezdeményezéseket, mint az Övezet és Út kezdeményezést.

Mint kiderült: Vang Hsziahong tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel is, majd aláírtak egy bűnüldözési és biztonsági együttműködésről szóló dokumentumot. Ez a lépés arra utalhat, hogy Kína nemcsak gazdasági, hanem biztonsági szempontból is szorosabb kapcsolatot keres Magyarországgal.

A kormányzati megerősítés ugyan elmaradt, de a fejleményekből egyértelműen látszik, hogy Kína aktívan érdeklődik a térség iránt. Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentése szerint Hszi Csin-ping idén látogatást tesz Szerbiában, ami tovább erősíti annak lehetőségét, hogy Budapest is szerepelhet az úti célként.

A várakozások tehát magasak, és bár még nincs hivatalos megerősítés, minden jel arra mutat, hogy a kínai elnök látogatása Budapestre valóban előkészület alatt állhat. A kapcsolatok elmélyítése mindkét ország számára fontos lehetőséget jelent a gazdasági és politikai együttműködés terén.