Pert nyert Orbán Viktor - jogi lépéseket tett számos magyar médium ellen

Orbán Viktor pert nyert a Kúrián a Pécsi Stop ellen – a magyar sajtó szabadsága veszélyben?

Drámai fordulatot vett Orbán Viktor miniszterelnök és a Pécsi Stop közötti sajtóper, miután a Kúria megsemmisítette az első- és másodfokú ítéleteket, amelyek korábban a Pécsi Stop javára döntöttek. A felülvizsgálati eljárás során a legfelsőbb bírósági szerv Orbánnak adott igazat, kötelezve a lapot helyreigazítás közlésére és a perköltségek megfizetésére. Az ítélet következményeként komoly aggodalmak merültek fel a magyar sajtó szabad működésével kapcsolatban.

A per háttere

Orbán Viktor jogi lépéseket tett számos magyar médium ellen, köztük a Pécsi Stop ellen, miután azok szemlézték Hans Reisch, a Spar vezérigazgatójának az osztrák *Lebensmittel Zeitung*-ban megjelent nyilatkozatát. Reisch az interjúban azt állította, hogy Orbán oligarchái miatt a Spar tőkét menekít ki Magyarországról, valamint utalt arra, hogy a miniszterelnök rokonának kívánt lehetőséget biztosítani a Spar magyarországi leányvállalatában. Orbán állítása szerint ezek a vádak alaptalanok, és perelte azokat a médiumokat, amelyek közölték a nyilatkozatot. - számolt be róla a media1

A Kúria döntése


A Pécsi Stop előzőleg mind első, mind másodfokon megnyerte a pert, ám Orbán felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A legfelsőbb bíróság harmadfokon fordította meg a döntést, kimondva, hogy a lap felelőssé vált a Spar vezérigazgatójának kijelentéseiért, még akkor is, ha azokat egy osztrák lapból vette át. A Kúria szerint az ilyen típusú állítások tényállításoknak minősülnek, így a Pécsi Stopnak kellett volna igazolnia azok valóságtartalmát. A bíróság emellett hangsúlyozta, hogy a sajtószabadság nem terjedhet odáig, hogy mások személyiségi jogait megsértse.

A magyar sajtó működésének jövője


Litresits András, a Pécsi Stop jogi képviselője, aggodalmát fejezte ki a döntés kapcsán. Szerinte az ítélet veszélyt jelent a magyar sajtó szabad működésére, mivel a bíróság megköveteli, hogy a sajtó ellenőrizze a közölt külföldi források valóságtartalmát is. A Pécsi Stop nem hagyja annyiban az ügyet, és az Alkotmánybírósághoz fordul, szükség esetén pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához Strasbourgban.

További következmények

Az ítélet precedensértékű lehet, és más sajtóorgánumokra is kiterjeszthető, akik szintén hasonló perek elé néznek Orbán Viktor jogi csapata részéről. Az ilyen döntések akár a sajtó öncenzúrájához is vezethetnek, hiszen a médiumok elkerülhetik az olyan témákat, amelyek jogi kockázatokat hordoznak. A Kúria döntése alapjaiban kérdőjelezi meg a magyar sajtó függetlenségét, és komoly kihívást jelenthet a szólásszabadság védelme érdekében.